Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • El director del Laboratori del Sincrotró destaca el seu impacte socioeconòmic

El director del Laboratori del Sincrotró destaca el seu impacte socioeconòmic

12 de març de 2002 a les 0:00

El director del Laboratori de la Llum del Sincrotró, Joan Bordas, remarca l'impacte socioeconòmic que tindrà la construcció de l'accelerador de partícules a la nostra zona ja que, afirma, atraurà un important número de científics i empreses no només del conjunt d'Espanya, sinó d'altres països del Sud d'Europa, l'Amèrica Llatina i el Magrib.
El Govern Central ha confirmat la construcció del Sincrotró, a partir de l'any vinent i fins el 2007, amb un pressupost de 120 milions d'euros (uns 20.000 milions de pessetes) al Vallès, tot i que encara es desconeix la ubicació exacta. Bordas considera que, per raons tècniques, el lloc on es construeixi l'accelerador de partícules ha de ser pròxim a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i tenir bones comunicacions amb el campus de Cerdanyola, però no té perquè estar al seu interior.
El sincrotró és una màquina que subministra llum amb una potència capaç de penetrar en la matèria i observar la seva estructura atòmica. Amb això, segons Bordas, s'aconsegueix veure on es troben les interaccions que fan que les coses funcionin d'una determinada manera.
La funció principal de l'accelerador de partícules és la de la investigació científica, però també és molt important la de caràcter industrial. En aquest sentit, Joan Bordas, que ja va ser director de la font britànica de llum de sincrotró abans d'incorporar-se al projecte de Barcelona l'any 1995,
destaca la seva aplicació en la millora i disseny de nous medicaments, però també en sectors com el tèxtil, l'alimentació, la cosmètica o el tractament de residus, entre molts d'altres.
Actualment, el sincrotró més pròxim a Catalunya és el de Grenoble, a França, ja que la gran majoria d'aquests acceleradors de partícules es situen al nord d'una línia imaginària que uneix els sincrotrons de París, Zurich i Trieste.