El drama del desnonament familiar i el difícil esforç de la mediació
18 d'abril de 2012 a les 0:00Xavier Roig, director d'Ofideute, servei de la Generalitat creat per assessorar a famílies en risc de perdre el seu habitatge, participava ahir a l'Ateneu en una xerrada organitzada per Convergència i Unió (CiU) que també va esdevenir un espai on els integrants de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) van mostrar la seva desesperació. El pròxim desnonament previst a Cerdanyola és el dia 4 de maig.
Xavier Roig explica que Ofideute, servei de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya, no fa miracles, que els assessors d'aquest servei "no tenen cap vareta màgica", però defensa les possibilitats de mediació davant les entitats financeres que suposa i l'èxit assolit en el seu període de funcionament. Així, segons Roig, el 42% dels casos presentats a Ofideute durant el 2011 van finalitzar amb una solució pactada entre famílies i entitats financeres, un 30% estan en tramitació i en un 22% dels casos no s'ha arribat a cap pacte.En aquests casos, indica Roig, la Generalitat i altres institucions, com el col.legi d'advocats, tenen altres serveis jurídics o del departament d'Habitatge que poden ser útils per a les persones afectades.
No obstant això, diverses persones integrants de la PAH de Cerdanyola negaven aquestes dades i arribaven a dir que l'oficina "no serveix per res" ja que no suposa una solució per qui no té recursos per pagar el seu deute. La PAH anuncia que el pròxim dia 4 està previst el desnonament d'una família de la ciutat "i ni Generalitat ni Ajuntament fan res".
Roig insistia en el treball d'Ofideute, i d'altres serveis de la Generalitat, per trobar una solució viable a les famílies que s'hi adrecen, però reconeixia que les entitats financeres "tenen la paella pel mànec" ja que hi ha compromisos contractuals signats per dues parts. El director d'Ofideute remarca la necessitat de ser sensible per entendre la dramàtica situació que travessen les persones afectades, però manifesta que la mediació no pot ser una garantia de salvació, sinó un servei "d'assessorament i acompanyament" per a les famílies.
El responsable del servei destaca que una de les iniciatives que està tirant endavant Ofideute són convenis amb els Ajuntaments per potenciar serveis de mediació al propi municipi. En aquest sentit, el portaveu de CiU a l'Ajuntament de Cerdanyola, Alfons Escoda, indica que ha proposat que l'oficina que s'ha de crear a la nostra ciutat tingui servei d'assessorament de mediació davant les entitats financeres, però també d'orientació jurídica.
De fet, entre el públic assistent també es va remarcar la necessitat que l'Administració doti d'eines jurídiques als jutges perquè puguin dictaminar la nulitat d'alguns dels contractes firmats amb les entitats financeres per considerar-los abusius. En aquest sentit, els integrants de la PAH reclamen que els legisladors canviïn una normativa "primitiva" perquè, remarquen, data del segle XIX i que, per exemple, es reguli la dació en pagament de l'habitatge. Els afectats, que destacaven la desesperança en què viuen, insisteixen que l'actual situació condemna a la marginació a les famílies amb aquesta problemàtica per comprar un pis "a un preu i que ara val la meitat", fet que consideren "una estafa".
Ofideute
Ofideute informa les famílies sobre les conseqüències del seu impagament i les seves responsabilitats davant d’un possible inici de procediment judicial d’execució hipotecària. Els seus responsables s'ofereixen a intercedir per la família amb dificultats de pagament davant l’entitat financera creditora per tal de renegociar un nou acord pel retorn del préstec hipotecari que faci viable el pagament i el manteniment de la llar en l’habitatge, o la resolució no onerosa del contracte.