El Fantosfreak 2013 s'acomiada amb nota i posant molt alt el llistó de seguidors
22 de juliol de 2013 a les 18:07
Luminaris, una faula romàntica en un món oprimit, ha guanyat el primer premi del festival Fantosfreak en una catorzena edició que l'ha refermat com un dels esdeveniments culturals amb més èxit de públic de la ciutat. El festival de curtmetratges fantàstic i freaks segueix, any rera any, tenint més seguidors i unes pel·lícules participants de més qualitat.
El curtmetratge Luminaris, de l'argentí Juan Pablo Zaramella, trenca amb la visió miop sobre el Fantosfreak d'un festival de cinema gore i destaca com una bella faula realitzada amb tècniques pròpies de l'animació i un guió marcat per la fantasia com a element alliberador en una societat oprimida.
El segon premi del certamen se l'ha endut Hotel, del madrileny José Luis Alemán, un curtmetratge claustrofòbic que fa de l'angoixa el seu principal ingredient, i el tercer ha estat per una de les pel.lícules internacionals: Chilly, del nordamericà Dylan Kholer, un curtmetratge molt emparentat amb l'animació i amb l'esperit de la sèrie de culte La dimensió desconeguda.
El Fantosfreak d'enguany també ha aportat un nou tipus de personatge al gènere: els boquejants, grans protagonistes del premi Garmanbozia a la pel.lícula més freak: Gaping dead, del valencià Cristian Font.
El premi del públic ha estat per Fist of Jesús, de David Muñoz i Adrián Cardona, una orgia zombie provocada per un Jesús a qui la resurrecció de Llàtzer no li surt tot lo bé que voldria.
A més, el jurat ha atorgat tres mencions especials a les pel.lícules La imagen en la lengua, de Pablo Palazón; Tots els homes es diuen Robert, de Marc-Henri Boulier; i Le Revenant, del també francés Victor Druillet.
A la gala van ser presents, l'alcaldessa, Carme Carmona i el director de cinema Andrés Muschietti que va fer entrega del guardó del públic. Maschietti, és el realitzador argentí de l'exitosa Mama, una pel·lícula protagonitzada per Jessica Chastain que és hereva d'un curtmetratge. De fet, Andrés Maschietti va viure a Cerdanyola i segueix considerant els curtmetratges com la millor escola de cinema existent.
I aquest pas estan a punt de donar-lo els membres de Fantosfreak, entitat que sobretot impulsa la creativitat artística dels seus integrants, que preparen ja la realització d'un llargmetratge amb més imaginació que pressupost i aprofitant els recursos de les noves tecnologies. De fet, durant la gala de cloenda es van projectar tres curts realitzats pels propis membres de Fantosfreak: Oscuro resplandor i Y serás recompensado, de Rafa Dengrà, i Oportunidad, de Rafa Belmont.
Un festival que es renova cada any però que és fidel a algunes de les seves tradicions, com els personatges habituals del Niño Pedales, el lynchià Cabeza Borradora o, sobretot, el gran heroi de Fantosfreak, Supergarci, el gran academicista passat pel tamís del frikisme.
Els premis van destacar en una edició de gran qualitat amb la participació de 313 pel.lícules a concurs, de 24 països diferents, de les quals es van projectar els 48 curtmetratges finalistes seguits cada nit per més de 1.000 persones d'un públic fidel, fins i tot familiar, que s'acosta a Cerdanyola al crit del frikisme ben entès.
A més, Fantosfreak ja porta dos anys afegint estímuls musicals als cinematogràfics i donant l'oportunitat a grups locals d'actuar davant de més d'un miler de persones. Alguns amb l'esperit del certamen ben assumit, com l'home vaca que van posar a l'escenari els Dead Cowman.