El Festival de Blues promet un dissabte per a tots els gustos musicals
13 de juliol de 2017 a les 13:14La XXVII edició del Festival Internacional Blues de Cerdanyola està acabant de tancar la seva programació definitiva, tot i que es poden avançar ja alguns dels artistes de renom. Així, el 7 d'octubre es viurà una gran nit musical al parc del Turonet amb l'actuació de cinc bandes diferents que van del blues de Cerdanyola al d'Euskadi, dels trobadors de guitarra i històries de Brooklyn als mags de la veu de Tennessee o als de les sis cordes de les illes britàniques: Lone Rhino Club, Christopher Paul Stelling, Earl Thomas, Laurence Jones i Travellin' Brothers.
La nit de dissabte de la darrera edició del certamen va ser un èxit. Celebrada al parc del Turonet va portar a l'escenari de la ciutat diversos estils i artistes molt diferents. Va ser una nit eclèctica musicalment i molt ben rebuda pel públic. Enguany sembla que l'organització vol seguir aquell model amb una vetllada que satisfaci als diversos públics del blues. La música local dels Indigos al 2015 passa a ser la dels Lone Rhino Club en l'edició d'aquest octubre, i el blues estatal de Los Deltonos va de Cantàbria a Euskadi amb els Travellin'Brothers. L'elegància vocal de Myles Sanko deixa espai per un altre cantant de luxe, Earl Thomas, i la nota guitarrera passa de Carvin Jones a Laurence Jones -Jones igual però un és de Texas i l'altre d'Anglaterra-. Si el cartell ara fa dos anys el completava l'harmonicista John Németh ara s'aposta per un songwriter novaiorquès, Christopher Paul Stelling.
Lone Rhino Club (19-19.45 hores)
El teclista, harmonicista i vocalista de Cerdanyola Julio Lobos -nascut a Xile però arrelat a la nostra ciutat fa dècades- porta 30 anys liderant els Lone Rhino Club -nom del disc de debut d'Adrian Belew allà pel 1982-, i fent concerts on destil·la passió pel millor rhytm'n & blues. En el seu repertori hi ha composicions pròpies i també recreacions de clàssics com Muddy Waters, Ray Charles, Elmore James, Howling Wolf, B.B.King, Willie Dixon, Cab Calloway, Chuck Berry, John Mayall o Tom Waits, entre d'altres.
Georgia on my mind, actuació dels Lone Rhino Club a la sala Milano de Barcelona
Christopher Paul Stelling (20-21 hores)
Continuarà la nit Christopher Paul Stelling, un contador d'històries de veu rasposa que embolcalla les seves cançons amb la guitarra tocada sense pua en un estil que hi ha qui compara amb el mític pioner Skip James. El fet és que la revista Rolling Stone diu d'Stelling que és un dels 10 nous artistes country que has de conèixer i el recomana per als admiradors de Jason Isbell, Sean Rowe, i "el costat ardent de Bob Dylan". Songs of Praise and Scorn va ser el seu àbum de debut, disc al que van seguir False cities, Labor Against Waste, Badguys i Itinerant Arias, àlbum publicat al mes de maig que presentarà a Cerdanyola aquest octubre i on destaquen temes com Oh, river.
Oh, river, una de les cançons del seu últim disc
Earl Thomas (21.15-22.15 hores)
El gran cantant d'aquesta edició possiblement serà Earl Thomas, que està considerat una de les veus icòniques del blues actual i presentarà a Cerdanyola l'últim dels seus 14 treballs discogràfic, Crow. Amb dues nominacions als Grammy i guardonat en quatre ocasions pel Sant Diego Blues Awards, Earl Thomas compta amb 14 àlbums publicats i múltiples col·laboracions amb alguns dels més grans emblemes de la música negra, com BB King o Ike Turner, i fins i tot pot presumir que artistes com Etta James, Screamin´Jay Hawkins, Solomon Burke o Tom Jones hagin versionat algunes de les seves cançons.
What about me, Earl Thomas & The Blues Ambassadors
Laurence Jones (22.30-23.30 hores)
El blues britànic sempre ha tingut marca de qualitat. I sembla que els grans guitarristes de les illes han deixat llegat en el jove Laurence Jones que, amb 25 anys, es considerat per alguns com hereu de noms gegantins com els d'Eric Clapton o Gary Moore. Abans de dir si això és massa presumir, podrem comprovar si és cert a Cerdanyola, ciutat amant dels prestidigitadors de les sis cordes. El seu debut va ser amb Thunder in the sky, amb 20 anys, àlbum al que han seguit Temptation, What's it gonna be i Take me high amb més que bones crítiques. El fet és que Jones ha estat guardonat com millor guitarrista jove tres cops seguits als British Blues Awards.
Jones s'atreveix amb clàssics com Jimi Hendrix
Travellin' Brothers (23.45-00.45 hores)
Els Travellin' Brothers tancaran la nit. La banda biscaïna acostuma a fer directes enèrgics i festius en què convida el públic a un viatge per les arrels afroamericanes de la música negra americana, des de Chicago a Nova Orleans, passant per Nashville. Blues, però no només blues, que ha evolucionat amb altres ritmes. Soul, rythm'n'blues i gospel són presents en cada actuació d'una formació amb centenars de concerts a la butxaca i una trajectòria amb sis discos, des de l'àlbum de debut, A blues experience, al 2004, fins al recent One day in Norway publicat l'any passat i que deixa clar el seu objectiu: The best is yet to come.