Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • El Festival Jordi Savall celebra la cinquena edició amb un homenatge a la divers...
El Festival Jordi Savall celebra la cinquena edició amb un homenatge a la diversitat Savall, al centre, durant la presentació del festival (Cedida)

El Festival Jordi Savall celebra la cinquena edició amb un homenatge a la diversitat

27 de març de 2025 a les 12:31

La cinquena edició del Festival Jordi Savall farà, de l'11 al 17 d'agost, un homenatge a la diversitat a través de la música. El certamen amb el nom del músic de Bellaterra inclourà cinc corts amb presència de Savall i també altres grans noms de la música antiga i tradicional com Pierre Hamon, Enrike Solinis, Waed Bouhassoun o Marc i Pierre Hantaï, entre d'altres.

El públic ja pot adquirir les entrades per al Festival Jordi Savall, organitzat per la Fundació Centre Internacional de Música Antiga amb el suport del departament de Cultura de la Generalitat, que enguany tindrà com a escenaris el Reial Monestir de Santes Creus a Aiguamúrcia, el convent de Sant Francesc a la vila de Montblanc i, com a novetat, també hi haurà concerts a les ciutats de Valls i Alcover. Aquest projecte cultural es fa ressò de l'important patrimoni històric i cultural de les terres del Cister, establint ponts entre cultures, èpoques i tradicions.

El festival s'ha convertit en un referent europeu i, amb una programació d'alta qualitat, inclou concerts, activitats divulgatives, exposicions i conferències. D'aquesta manera aconsegueix reafirmar el seu compromís amb l'excel·lència musical i el diàleg intercultural. Des de l’organització consideren que el certamen es consolida com un dels esdeveniments més importants de música antiga a l'àmbit europeu.

El lema d'enguany, Homenatge a la Diversitat, subratlla el poder de la música com a eina de connexió entre pobles i cultures. La música, com a reflex de la diversitat humana, serà la temàtica central de la cinquena edició del festival, que inclourà repertoris que van des de la música renaixentista fins a la contemporània. A més, el festival comptarà amb la presència de diverses tradicions musicals d'Europa, Àsia, el Nord d'Àfrica i Amèrica, amb un especial èmfasi en la recuperació del patrimoni musical.

Jordi Savall i artistes internacionals

El fundador del festival, el mestre Jordi Savall, serà present en cinc grans concerts. Destaquen Homenatge a Marco Polo (12 d’agost) amb Hespèrion XXI i Orpheus 21, Les Vespres de Monteverdi (15 d’agost) amb La Capella Reial de Catalunya i Le Concert des Nations, i L’Ofrena Musical de J.S. Bach (16 d’agost).

El festival acollirà figures destacades del panorama musical internacional, com ara el flautista Pierre Hamon (12 d’agost), la cantant siriana Waed Bouhassoun (13 d’agost), el Ricercar Consort (14 d’agost), el Quartet Casals (15 d’agost), el llaütista i guitarrista Enrike Solinís (16 d’agost) i els referents internacionals Marc Hantaï i Pierre Hantaï (17 d’agost), entre d’altres.

Suport al talent jove i la creació emergent

El Festival Jordi Savall aposta per les noves generacions i el talent jove amb dues propostes destacades: un concert de la Jove Capella Reial de Catalunya, dirigida per Lluís Vilamajó, que interpretarà la Missa pro Defunctis de Cristóbal de Morales (14 d’agost), i una residència artística i concert de Daniel Claret i Federica Porello al Convent de les Arts d'Alcover, que conclourà amb l'estrena de El demà d'ahir (15 d’agost), el primer projecte de dansa del festival.

Dins la programació del festival, es durà a terme un cicle de conferències sobre geopolítica, drets humans i filosofia, amb la participació de figures tan destacades com Koert Debeuf, Maria Bartels i Nour Salameh.

A més, per garantir una experiència completa, el festival ofereix serveis d'autocars des de diverses ciutats, un espai gastronòmic amb productes de proximitat, visites guiades als monuments històrics i opcions d'allotjament. També treballa per minimitzar l'impacte ambiental de les seves activitats.