Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • El Florido Pensil, un exercici de memòria històrica entorn l'educació franquista
El Florido Pensil, un exercici de memòria històrica entorn l'educació franquista

El Florido Pensil, un exercici de memòria històrica entorn l'educació franquista

20 d'octubre de 2016 a les 9:49

El Teatre Ateneu obre temporada aquest divendres 21 d'octubre, a les 9 del vespre, amb “El Florido Pensil”, una obra crítica amb el sistema educatiu franquista i que van patir, de manera molt especial, les nenes d’aquell temps.

Audios

20-10-2016 Roser Batalla

El Florido Pensil és la història del dia a dia de cinc noies sotmeses a l’absurda i ideològica brutalitat del sistema educatiu que va dominar l’Espanya de la postguerra. Una ideologia que va decidir posar al dia el més profund patriarcat medieval i portar-lo a les seves últimes conseqüències. Una ideologia on la dona va ser el principal objectiu de l’empresa moralitzadora, ja que aquesta estava destinada naturalment al matrimoni i a les feines domèstiques.

Una de les actrius protagonistes de l’obra, Roser Batalla, diu que l’espectador es trobarà quan vagi a veure l’obra amb una funció que és una crítica a l’escola i a l’educació de l’època franquista i s’ho trobarà amb una clau d’humor molt intel·ligent i amb molta punxa.

Tot un discurs de la nova feminitat que es va traduir en una educació diferent en qualitat i quantitat, idea fonamentada en el supòsit sobre la inferioritat intel·lectual de la dona. Una diferenciació per sexes a les escoles que es reflectia en les assignatures que havien de cursar nens i nenes i que en el cas d’aquestes incloïen matèries específiques denominades “materias del hogar” amb l’objectiu de formar a les joves estudiants en el seu veritable destí a la vida: la família, allunyant-les del treball remunerat propi dels homes. Una circumstància aquesta que posa a les clares que la repressió amb les dones va ser molt més dura que amb els homes.

Batalla interpreta el paper de la Roser Pujades, una nena de família molt roja i proletària, amb problemes amb la dictadura i amb un pare refugiat a França, per la qual cosa, potser és la que té més consciència de tot el que està passat a la societat.

Tal com explica l’actriu, l’aspecte més remarcable d’aquesta obra és la necessitat i gairebé l'obligació de fer memòria i no oblidar el que, no fa pas massa temps, va passar en aquest país, perquè en qualsevol moment poden tornar aquells temps molt fàcilment.

Les altres actrius que han intervingut en l'obra són: Lloll Bertran (Quica Roure), Victòria Pagès (Lola Briones), Mireia Portas (Montserrat Arnús) i Isabel Rocatti (Amparito Argelich).

La versió teatral d’El Florido Pensil es va representar per primera vegada l’any 1996. La seva versió catalana va arribar a Barcelona l’any 1997 gaudint de nombroses reposicions i esdevenint una dels èxits més importants de la cartellera teatral. Ara, 20 anys després arriba la seva versió femenina.

Galeria d'imatges