Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • El fred i les pluges dels darrers dies poden fer sortir el pol·len amb molta for...
El fred i les pluges dels darrers dies poden fer sortir el pol·len amb molta força

El fred i les pluges dels darrers dies poden fer sortir el pol·len amb molta força

19 de març de 2013 a les 14:03

La Societat Catalana d’Al·lèrgia i Immunologia Clínica i la Xarxa Aerobiològica de Catalunya (XAC) han presentat la previsió de pol·linització per a aquesta primavera, en la que s’espera que després del fred dels darrers dies el pol·len de xiprer pugui sortir amb molta força. La XAC també ha presentat l’aplicació per a mòbils Al K. Polen, que informa dels nivells de pol·len al lloc on es trobi l’usuari.

El fred dels darrers dies ha retardat les pol·linitzacions i quan marxi pot sortir amb molta força el pol·len de xiprer i provocar al·lèrgies. El pol·len de plàtan d’ombra tardarà entre dues i tres setmanes a aparèixer. Urticàcies i gramínies augmentaran des de mitjans de març i podrien ser abundants, afavorits per les pluges recents. La doctora Jordina Belmonte, coordinadora de la Xarxa Aerobiològica de Catalunya de la UAB, adverteix que les pol·linitzacions poden ser importants. L’única possibilitat d’apaivagar una mica les pol·linitzacions seria tenir "una primavera amb pluja durant les hores de llum que arrossegui el pol·len al terra i un estiu que s’avanci amb calor abans no acabi la primavera".

Un milió i mig de persones pateixen alguna patologia al·lèrgica a Catalunya, provocada en un 40% dels casos per pol·len. El tipus de pol·len que més afecta als pacients al·lèrgics és el de gramínies (50%), seguit del pol·len de plàtan d’ombra (25%) i el d’urticàcies (20%). El número de pacients afectats és cada vegada major, apuntant com a possibles causes un augment de la contaminació urbana. El perfil de l’al·lèrgia al pol·len també s’ha modificat i actualment només el 10% dels al·lèrgics està sensibilitzat a un únic tipus de pol·len. La majoria són al·lèrgics a diversos pol·len, el que complica tant el diagnòstic com el tractament i convertint l’al·lèrgia estacional en gairebé perenne.

Un bon diagnòstic és fonamental. El tractament de les malalties al·lèrgiques requereix "el diagnòstic precís d’allò que l’ha provocat per evitar el contacte amb la substància que ho provoca". L’altre element fonamental per minimitzar els efectes de l’al·lèrgia és un bon coneixement de l’entorn, "per tal d’evitar el contacte amb allò que la produeix". La XAC posa a disposició de qualsevol els mapes i les previsions de pol·linització a tot Catalunya a la seva pàgina web (http://lap.uab.cat/aerobiologia/es). Conèixer l’entorn és millorar la qualitat de vida dels al·lèrgics.

La XAC ha creat una aplicació en col·laboració amb l’empresa Lafosca de Barcelona que permet als usuaris consultar el nivell de pol·len que hi ha a la seva ubicació. L’aplicació Al K. Polen utilitza les dades obtingudes setmanalment per la XAC en las diferents estacions que té per territori català. Al K. Polen permet seleccionar el tipus de pol·len i veure en pantalla el nivell actual, la tendència a augmentar o baixar o si es troba en estat d’alerta. L’aplicació es troba disponible per a iPhone i es farà una versió per a Android. L’enllaç a l’aplicació és: https://itunes.apple.com/es/app/al-k.-polen/id609958329?l=ca&mt=8. Al K. Polen disposa també d’un compte Twitter (@ alkpolenapp).