Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • El futur Museu d’Art de Cerdanyola. Can Domènec rep la donació de dos quadres de...
El futur Museu d’Art de Cerdanyola. Can Domènec rep la donació de dos quadres del pintor Manuel Humbert

El futur Museu d’Art de Cerdanyola. Can Domènec rep la donació de dos quadres del pintor Manuel Humbert

15 de juny de 2006 a les 0:00

El futur Museu d’Art de Cerdanyola. Can Domènec ha rebut la donació de dos quadres del prestigiós pintor noucentista Manuel Humbert, que va tenir casa-taller a Cerdanyola.

Mercè Boix, vídua de Josep Manyé, ha donat a l’Ajuntament de Cerdanyola dos quadres del pintor noucentista Manuel Humbert, per tal que siguin destinats al futur Museu d’Art. Es tracta de dos olis sobre tela de 55 x 45 cm i 73 x 60 cm, que representen una figura femenina i una natura morta, dues de les temàtiques més representatives del pintor. De les obres, realitzades a principis dels anys 30 quan Humbert tenia casa-taller a Cerdanyola, destaca especialment la figura, d’una gran qualitat pictòrica, i on apareix una model que també es pot identificar en algunes obres conservades al Museu Nacional d’Art de Catalunya.

La regidora de Cultura Consol Pla ha destacat “les nombroses donacions que està rebent el futur Museu d’Art que es construirà a Can Domènec”.

Manuel Humbert i Esteve

Manuel Humbert i Esteve (Barcelona, 1890-1975) va iniciar la seva formació pictòrica a l’Escola de Belles Arts de la Llotja i a l’Acadèmia de Francesc Galí, i va completar la seva formació amb una estada a París, allà va conèixer a Picasso, Gris, Kisling, Soutine i a Modigliani, que li va fer dos retrats. De retorn a Barcelona va destacar amb un conjunt de dibuixos i aquarel·les esquemàtiques i modernes. Posteriorment, va realitzar una obra més integrada en la tradició de la pintura catalana. La temàtica de la seva producció es va centrar en representacions de figures femenines i natures mortes. Al 1928 va pintar al fresc la cúpula del Palau Nacional de Montjuïc amb motiu de l’Exposició Internacional, junt amb Francesc Galí, el seu mestre, i Josep de Togores.

Manuel Humbert va estar molt vinculat a Cerdanyola. Al voltant de la dècada dels trenta es feu construir una casa taller al carrer del Bon Mot, una senzilla construcció de planta baixa projectada per Eduard Maria Balcells. A iniciativa de l’alcalde republicà Jaume Mimó es va canviar el nom d’aquest carrer pel de Pintor Togores, en homenatge al pintor cerdanyolenc, amic i company d’Humbert. La casa d’Humbert, va ser enderrocada i correspondria a l’actual núm. 10.

Tot i que Humbert va pintar bastant a Cerdanyola, no se sap, però, si les obres donades per Mercè Boix van ser pintades al poble. Cap al 1937, aquestes dues teles van formar part d’una exposició d’artistes catalans a Londres, on van ser adquirides per Josep Manyé, professor a la Universitat de Londres que treballava per la Generalitat quan va esclatar la Guerra Civil. Acabat el conflicte es va restar exiliat a Anglaterra on treballà a la secció espanyola de la BBC sota el pseudònim de Jorge Marín, per tal d’evitar represàlies. Va col·laborar a Destino i va publicar diversos llibres. Als anys 70 va tornar a Barcelona

Galeria d'imatges