Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • El govern estudia una taxa de residus al 33 percent entre Ajuntament, veïns i c...
El govern estudia una taxa de residus al 33 percent  entre Ajuntament, veïns i comerç

El govern estudia una taxa de residus al 33 percent entre Ajuntament, veïns i comerç

15 de juliol de 2004 a les 0:00

La proposta sobre la taxa de residus amb què treballa el govern municipal és de 56 euros anuals per domicili i de 153 a 422 euros a l’any per comerç o establiment d’hostaleria, segons el volum i tipus de residus que es generin en l’activitat de cada establiment. El govern municipal, que aquests dies continua les reunions amb representants polítics, veïnals, econòmics  i d’altres col.lectius de la ciutat per informar i debatre suggeriments, planteja un repartiment dels 2’6 milions d’euros de cost que té la gestió dels residus a la ciutat al 33’3 percent entre veïns, comerç i restauració i el mateix Ajuntament.

El regidor de Serveis Generals, Santiago Cayuela, manifestava ahir a l’assemblea de la Federació de Comerç i Serveis de Cerdanyola celebrada a l’Altis, que la proposta municipal inclou exempcions totals i bonificacions d’acord al nivell de renda i destacava que el repartiment del cost entre els comerços es farà en relació a set categories i que la gran majoria dels aproximadament 4.000 establiments de la ciutat s’emmarquen a les tres primeres -amb una taxa de 153, 192 o 230 euros respectivament-, mentre que en la setena, que hauria d’abonar  422 euros, només n’hi ha 11.

Cayuela indica que el 90 percent dels suggeriments rebuts han estat incorporats a la proposta que es continua negociant i que les que no ho han fet ha estat per raons tècniques. Segons manifestava el regidor de Serveis Generals davant l’assemblea de comerciants i professionals, el càlcul de costos sobre la recollida de residus puja a 2’6 milions d’euros –comptant amb el càlcul de la recollida de brossa orgànica que s’ha d’implantar a la població- i sense incloure la neteja viària que són 2’1 milions més que ha d’assumir l’Ajuntament ja que es tracta d’un servei obligatori.

Els responsables municipals manifesten que la majoria de municipis de la Regió Metropolitana van incorporar la taxa de residus a l’octubre passat, però que el govern de Cerdanyola va decidir ajornar aquesta aplicació, tot i rebre pressions per fer-ho, perquè consideraven precipitat incorporar una nova ordenança municipal sense analitzar la realitat de la ciutat i informar i recollir propostes dels diferents col.lectius de la localitat.

En aquest sentit, per la seva banda, l’alcalde de Cerdanyola, Antoni Morral ha destacat avui a Cerdanyola Ràdio que el procés d’informació i debat obert amb representants de diversos sectors de la ciutat busca assolir el màxim consens possible i manifesta que la proposta amb la qual es treballa “té bastant suport tot i que no estigui tancada” a noves aportacions. A més, l’alcalde manifesta que en el període d’al.legacions s’estudiaran els suggeriments incorporats.

Antoni Morral manifesta que la gestió de residus té un cost que requereix la cooperació de tots “per fer-ho bé i també per assumir els costos” que suposa "i per això necessim l'ajuda de la ciutadania". Morral destaca que, tot i que a ningú li agradi pagar la taxa, “s’ha de ser conscient que cal que el municipi tingui el màxim de serveis i de qualitat ja  que tothom sap que ha d’afrontar el pagament de serveis privats com la llum o l’aigua i que el mateix ha de passar amb  serveis com la recollida de residus.

En un principi, segons explicava Cayuela a l’assemblea de la federació comercial, les recomanacions eren que els veïns assumissin el 60 percent del cost i el sector del comerç i les activitats de restauració el 40 percent restant –cosa que significava unes taxes inicials de 173 euros per domicili i de 172 a 517 per als comerços i els establiments d’hostaleria-, però el govern de l’Ajuntament planteja el compromís d’assumir part del cost fins fer una divisió a la pràctica de tres terços en què l’administració, els veïns i els comerços es reparteixen la taxa amb el 33 percent cadascun.

Cayuela aclareix que la taxa de residus no té res a veure amb la taxa d’escombraries que anteriorment es cobrava amb l’Impost de Béns Immobles (IBI) ja que a partir de 1994 la llei estableix que aquest impost només pot afectar a la tinença d’una propietat, cosa que s’aplica a Cerdanyola des de l’any 2000 quan es va fer la revisió cadastral i moment des del qual no s’inclou cap cobrament per residus.

A preguntes dels comerciants, Cayuela va destacar que, a més de les exempcions i bonificacions parcials d'acord al nivell de renda –i especialment en relació a la gent gran- a partir del segon any d’aplicació s’implantaran bonificacions per bones conductes com, per exemple, portar personalment part dels residus generats a la deixalleria.

El calendari d’aplicacions de la taxa de residus, si es compleixen els terminis previstos, seria d’aprovació inicial en el Ple Municipal d’aquest mes, l’obertura d’un període d’al.legacions i l’aprovació definitiva al Ple del mes de setembre –possiblement el dia 30- per a la seva aplicació percentual a l’últim trimestre de l’any.