El govern remarca la política de protecció dels 20.000 arbres de la ciutat
13 de desembre de 2005 a les 0:00Cerdanyola té 20 mil arbres als seus carrers i places. Per parlar de la política que s’està seguint en la gestió de l’arbrat a la ciutat es va organitzar una roda de premsa que va comptar amb la participació del regidor de Territori, Rafael Bellido i del d’Espais Públics, José Haro.
Segons va explicar Bellido, a l’Àrea de Territori s’està treballant en tres fronts: per una part, des del Servei d’Ecologia Urbana es va iniciar la catalogació d’arbres d’interès local, un catáleg que està obert a futures incorporacions. I des del Servei d’Urbanisme s’està treballant en dos altres fronts: el de les actuacions amb l’arbrat en les propietats privades i el de l’arbrat en espais públics que es troben dintre d’obres de remodelació de la ciutat.
Arbres en espais privats i públics
Pel que fa als arbres en la propietat privada el regidor de Territori va dir que des del punt de vista normatiu, no hi ha eines legals d’abast general que emparin la protecció dels arbres, per això, l’Ajuntament es va avançar posant en pràctica una instrucció de funcionament per protegir l’arbrat de les finques privades. La instrucció es posa en marxa quan se sol.liciten llicències d’enderroc, d’obra nova o de reforma d’habitatges. Bellido explica el seu funcionament.
Pel que fa a les voreres afectades per aquestes obres de finques privades, la instrucció obliga al promotor d’habitatges a protegir els arbres existents i si, malgrat tot, resulten afectats els haurà de susbstituir. A més, si les voreres són més amples de 2 metres i abans no hi havia arbres es demana al promotor que els planti. El regidor de Territori comenta que aquesta instrucció, que porta 2 anys funcionant, ha donat molts bons resultats.
Segons Rafael Bellido, el criteri que s’ha seguit pel que fa a les obres d’espais públics és la preservació dels arbres existents en l’espai objecte de l’obra, però que quan la conservació no ha estat possible per les pròpies condicions de l’obra, s’ha vetllat pel transplantament, sempre que fos tècnicament viable. El regidor posa com a exemple la plaça de l’Abat Oliba, afectada per les obres del pàrquing subterrani, a on es va recomanar modificar el projecte per preservar els arbres existents.
La tasca de transplantament és tutel.lada pels Serveis de Jardineria Municipal i va a càrrec de l’empresa adjudicatària de les obres. Bellido indica que, amb aquestes actuacions, a final del mandat Cerdanyola tindrà més arbres a l’espai públic. El regidor de Territori ha posat com a exemple les obres del mercat de les Fontetes on s’han conservat els arbres grans, s’han transplantat els petits i es plantaran de nous.
Consens amb les entitats veïnals
Per la seva banda, el regidor d’Espais Públics, José Haro, deixava clar que el govern no talla arbres sinó que els substitueix quan estan malalts o s’han vist afectats per obres i sempre ho fa de manera consensuada amb les associacions de veïns. Haro comentava com s’actua des de la seva regidoria en el tema de l’arbrat públic.
El regidor d’Espais Públics explica que el projecte d’aquest any contempla la substitució de 42 arbres al sector de Serraparera: 32 són pollancres en mal estat i els 10 restants plataners que han rebentat les voreres amb les seves arrels i seran substituits per cirerers en flor. Al sector de Guiera també es treuran 10 plataners que han crescut molt i es fiquen en diferents balconades i també es plantaran cirerers. I al Parc de la Riera es substituiran 20 unitats per altres exemplars. El projecte té un cost de 24.000 euros. No obstant això, a part d’aquest, l’empresa concessionària CESPA, reposarà 12 unitats al carrer de Serragalliners i plantarà 36 nous exemplars al carrer de Portugal.
José Haro indica que el criteri que se segueix avui dia és el de tenir a l’espai públic arbres que embrutin menys i siguin menys agresius amb el territori. Finalment, Haro va confirmar que a final del mandat els 20 mil arbres esxitsnts a Cerdanyola actualment es veurien incrementats.