Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • El GREC fa més accessible el seu fons històric amb una nova web i un inventari d...
El GREC fa més accessible el seu fons històric amb una nova web i un inventari de totes les donacions i documents custodiats

El GREC fa més accessible el seu fons històric amb una nova web i un inventari de totes les donacions i documents custodiats

27 de maig de 2024 a les 14:11

El GREC estrena web i inventari però també ha fet renovació dels seus càrrecs. Juan Antonio Hidalgo és el nou president, Maria Pi n’és la secretària i Lluís Mimó el tresorer. L'entitat també ha fet balanç de la seva tasca en els darrers anys i ha fet públics els seus reptes de futur.

El Grup d’Estudis i Recerques de Cerdanyola (GREC) estrena nova web i presenta un inventari del fons històric que ha estat recopilant i preservant des de 2017, any de creació de l’entitat. Aquest inventari està ja disponible a la web del GREC, www.cerdanyolagrec.cat, i pretén posar a l’abast de tota la ciutadania un volum molt important de documents que testimonien la història del municipi. L’objectiu és preservar-los, difondre’ls i, en un futur, cedir-los a l’Arxiu Històric del Municipi en el que s’està treballant des de l’Ajuntament de Cerdanyola amb la col·laboració de la Taula Municipal de Patrimoni i de les entitats participants en ella. 

El GREC estrena web i inventari però també ha fet renovació dels seus càrrecs. Juan Antonio Hidalgo és el nou president, en substitució d’Encarna Albella, Maria Pi n’és la secretària i Lluís Mimó el tresorer.

Hidalgo i Pi presentaven aquest cap de setmana al Museu d’Art de Cerdanyola (MAC) els resultats del seu treball en els darrers dos anys i quins seran els reptes de futur. 

Juan Antonio Hidalgo explicava que la tasca d’elaboració de l’inventari no ha estat gens fàcil, només amb documents físics tenen 40 caixes de material, a part els documents que tenen digitalitzats però no disposen dels originals. L’objectiu, explica Hidalgo, és que aquest fons històric vagi a parar algun dia al futur Museu Històric de Cerdanyola.

A més de la renovació del web i la creació de l’inventari, el GREC ha continuat avançant en les col·laboracions amb els agents locals i en diversos projectes. Maria Pi posa com a exemple el Pla Estratègic de l’Arxiu Municipal que s’ha fet gràcies a un conveni de l’Ajuntament amb l’Escola Superior de Gestió Documental i Arxiu de la UAB del qual ja n’han pogut fer balanç. El Servei Local de Català (que ha estat col·laborador del GREC en l’elaboració d’un documental sobre la masia de Can Valldaura, projectat en el mateix acte), el MAC, l’agrupació sardanista, museus comarcals, escriptors i historiadors han estat altres de les col·laboracions que s’han pogut dur a terme i que han estat molt profitoses. 

D’altra banda, el GREC ha continuat rebent donacions de particulars i entitats. El llistat de noms és llarg: Josep Maria Mallafré, Josep lluís Negreira i Xavi Aguado, Miquel Olivé, Jaume Sobrevals, Servei Local de Català, Pere Costa, Joan Ferràs, Òmnium Cultura, la família Recolons, la família Sastre-González, Lluís Berenguer i així un llarg etcètera d’aportacions molt importants per a reconstruir i conservar la història del municipi de Cerdanyola. La majoria, documents inèdits que podrien haver-se perdut. 

Altres projectes del GREC han estat el llibre pòstum de l’activista ja desaparegut Albert Lázaro, del qual se n’han venut 250 exemplars, o l’exposició sobre la història de la Festa del Roser de Maig, com a iniciatives més recents. 

Pel que fa als reptes de futur, Juan Antonio Hidalgo i Maria Pi afirmen que cada vegada és més el material digital del que es disposa i cal anar pensant com es preserva. Posen com a exemple la web del cerdanyolenc Andreu Salillas que agrupa multitud de documents sobre la història de Cerdanyola que depenen d’un servidor que algun dia pot deixar d’estar operatiu. 

Durant l’acte del GREC també es projectaven tot un seguit de vídeos històrics i vídeos actuals en els que Cerdanyola és la protagonista. Com dèiem abans, un d’ells el documental sobre Can Valldaura. Passat, present i futur d’una masia emblemàtica, produït per GREC conjuntament amb el Servei Local de Català amb música de l’arpista cerdanyolenc Josep Maria Ribelles i veu de la dobladora, també cerdanyolenca, Imma Llopart

Finalment, en el torn d’intervencions del públic, l’historiador i marmessor de l’arxiu d’Albert Lázaro, ja dipositat a l’Arxiu Municipal, Miquel Sánchez, preguntava si aquest arxiu ja és accessible a la ciutadania. Responia la regidora de Memòria Democràtica, Museus i Arxiu Històric de l’Ajuntament de Cerdanyola, Pilar Adell, present a l’acte com a públic assistent, explicant que aquest arxiu s’està digitalitzant i s’està treballant en l’elaboració d’una exposició amb els seus documents cedits. 

Adell també destacava que s’estan donant passos importants en un pla estratègic que pretén transformar l’arxiu administratiu en un arxiu que tingui un fons documental d’arxiu històric de la ciutat. 

 

Galeria d'imatges