Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • El GREC i el Museu d’Art de Cerdanyola col·laboren per recuperar l’arxiu de la f...

El GREC i el Museu d’Art de Cerdanyola col·laboren per recuperar l’arxiu de la família Recolons

19 de gener de 2023 a les 10:14

Entre els documents ja recuperats figuren diverses pel·lícules cinematogràfiques rodades a Cerdanyola fa aproximadament un segle. Els Recolons, una important nissaga industrial al segle XX, van formar part de l’anomenada Cerdanyola dels estiuejants de principis del segle passat. La Torre Recolons -davant l'actual Biblioteca Central- era una de les més espectaculars de la Cerdanyola modernista.

El Grup de Recerca i Estudis de Cerdanyola (GREC) i el Museu d’Art de Cerdanyola (MAC) han iniciat la recuperació del fons gràfic de la Família Recolons, una de les nissagues del tèxtil català de finals dels segles XIX i XX que estiuejaven a Cerdanyola, i que actualment té el seu arxiu en mans de diverses branques familiars, que resideixen a diferents punts de Catalunya. GREC i MAC han començat a treballar conjuntament per intentar recuperar el màxim volum possible de material històric relacionat amb la ciutat.

Així, en una primera fase, s’han recuperat ja 200 plaques fotogràfiques que fins ara es mantenien inèdites així com tot un seguit de pel·lícules de gairebé 100 anys d'antiguitat que mostren no només detalls de la Cerdanyola de fa un segle, sinó també altres llocs de la geografia catalana. Comença ara un procés de restauració, digitalització i identificació de les fotografies i els vídeos que possiblement durarà uns mesos.

L'objectiu de Museu i GREC és que tot aquest material estigui a disposició de la ciutadania, en format online, durant aquest mateix any. Mentrestant, s’aniran publicant, de forma progressiva, les peces que es vagin recuperant.

El primer contacte amb la família Recolons el fa el GREC i els seus integrants, davant el volum i importància del material descobert. Es posen en contacte amb el MAC per la seva doble condició de Museu oficial i d’equipament especialitzat en el període històric durant el qual els Recolons van ser més actius socialment a Cerdanyola. L’equip del Museu d’Art  va oferir aleshores el seu suport per garantir les mesures de conservació preventiva adequades per a aquesta primera fase del procés de documentació i per portar a terme una primera entrevista amb representants de la família.

Els responsables del museu consideren que el material recuperat és de gran importància, destacant que serà necessari estudiar aquest material a fons i des de diverses perspectives, ja que és força nombrós variat i perquè inclou documents gràfics d’altres parts del territori.

A més, des del MAC indiquen que la trobada amb la família Recolons s’emmarca dins de les tasques de documentació d’un complex projecte de recerca i recuperació de la memòria, el patrimoni arquitectònic i el paisatge urbà que el Museu d’Art de Cerdanyola farà públic en els propers mesos.

Entitat i museu esperen presentar part de les pel·lícules de la família Recolons a la Nit del Cinema Històric de Cerdanyola, en el marc de les Festes de Sant Martí

Galeria d'imatges