El GREC treballa per posar a l'abast de la ciutadania els materials inventariats
11 de maig de 2018 a les 10:10El Grup de Recerques i Estudis de Cerdanyola (GREC) ha presentat al MAC Can Domènech la feina realitzada en el primer trimestre d'activitat d'aquesta entitat que vetlla per salvaguardar la memòria històrica de Cerdanyola.
Audios
11-05-2018 Maria Pi (1)
11-05-2018 Maria Pi (2)
Els membres de l'entitat van explicar la tasca que estan realitzant inventariant l'Arxiu Mimó a l'espai cedit per l'Ajuntament de Cerdanyola al Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver, així com la seva propera difusió.
A l'Arxiu Mimó es poden trobar petites joies com unes plaques fotogràfiques de vidre que es creien perdudes (les fotos de Cerdanyola que Octavi Carmona feia per als llibres de Mimó) tal i com explica, Maria Pi.
Un cop finalitzada aquesta primera fase, començarà la segona, que es dedicarà a posar el material a l’abast de tothom, tot prioritzant la documentació relacionada amb Cerdanyola i la que encara no estigui disponible online. Una part important de l’Arxiu es pot visionar a Internet, gràcies a la tasca feta per Jaume Mimó i Sarrablo, fill del creador de l’Arxiu.
Aquesta tasca de difusió serà bàsicament online, segons explicaven els membres del GREC, amb l’objectiu de preservar els originals, en molts casos documents únics que no es podrien reemplaçar. De moment, ja es pot consultar l’inventari íntegre de l’Arxiu Mimó. Per accedir, es pot visitar la web del GREC (disponible a www.cerdanyola.net/grec) i dirigir-se a l’apartat dedicat a l’Arxiu Mimó.
Arxius rebuts
En l'acte també van explicar quins han estat els nous arxius rebuts i els que els han ofert i van presentar les primeres plataformes online (no encara les definitives) que han posat en marxa per difondre la seva tasca. Es tracta de la plana web: https://greccerdanyola.wixsite.com/grec; la plana a Facebook: https://www.facebook.com/GRECCerdanyola/ i el compte de twitter: https://twitter.com/GREC_Cerdanyola. A més, van concretar alguns dels projectes de futur en els que volen treballar.
Pel que fa a l'Arxiu Jaume Mimó i Llobet, els membres del GREC han fet la identificació d'inventaris previs i la revisió de la web pública que difón l'estructura de l'inventari.
Tota la documentació s'ha traslladat al Museu de Ca n'Oliver en 14 caixes d'arxiu definitiu amb una numeració que mantenia l'inventari realitzat anys abans. L'estructura de l'inventari i d'unitats s'ha respectat i s'ha consolidat el que actualment es conserva a les caixes. Hi havia documentació desordenada, alguna que ja no hi és i altra de nova que no hi era a l'inventari inicial. Per tant, es va haver de quadrar, de revisar i veure el seu estat de conservació.
La documentació s'ha dividit en: activitats personals, professional, intel·lectuals i creatives, de lleure, fotografies i clixés, programes de festes i altres actes, programes de les festes de Sant Jaume i del Roser de Maig i activitat associativa i política. El proper objectiu és la digitalització de tots els continguts i poder posar-ho a l'abast de ciutadania.
A més dels arxius rebuts, com el de Jaume Mimó i Llobet, l'arxiu Xane, o el fons documental de Josep Naudí, estan treballant en diversos fons oferts i en diverses donacions, com una sèrie de documents del Marquès i el Castell de Cerdanyola, així com en la memòria oral establint nous contactes amb diferents persones.