Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • El grup local de Plataforma per la llengua es presenta per refermar el català co...
El grup local de Plataforma per la llengua es presenta per refermar el català com a llengua comuna

El grup local de Plataforma per la llengua es presenta per refermar el català com a llengua comuna

26 de març de 2019 a les 11:31

El periodista, activista i exdiputat de la CUP Antonio Baños defensava la necessitat d’un estat per potenciar al màxim l’ús del català com a llengua comuna al país, un concepte que defensa la Plataforma per la llengua en la presentació a l’Ateneu del grup local de Cerdanyola.

Cerdanyola compta amb un grup local de la Plataforma de defensa de la llengua, una entitat que es presenta com una ONG amb l’objectiu de promoure la llengua catalana com a eina de cohesió social en base a la campanya El català, llengua comuna.

La Plataforma per la Llengua treballa en un conjunt d'àmbits d'activitats sempre des d'una orientació cap als resultats. El filòleg Josep-Anton Fernández, membre de l’executiva de la plataforma, destacava a la xerrada de presentació del grup local a l’Ateneu que l’entitat actua per fer canviar la realitat amb un discurs positiu i transformador. La plataforma vol defensa els drets dels catalanoparlants i fer “guanyar nous parlants per la llengua amb nous accents i matisos” per al català. Fernández insisteix en el concepte de llengua comuna que sigui de tots, deixant al marge els orígens, una llengua que no s’ha de recuperar ni ha de sobreviure, sinó que ha de viure bé.

Fernández assegura que Catalunya, demogràficament, és una nació més semblant Austràlia o al Canadà que a Finlàndia o Itàlia perquè sempre ha estat receptora d’immigrants. I és en aquest sentit que defensa el català com a llengua comuna i com a idioma “que et treu l’etiqueta d’immigrant” i et permet convertir-te en un més.

Antonio Baños, que reclama que no es digui nouvinguts a “persones que porten 20 anys a Catalunya i per tant són catalans”, indica que per aconseguir aquesta situació per a la llengua “cal tenir un estat.

Baños es mostra convençut que la República Catalana serà una realitat en uns anys i considera que en aquest cas no hauria d’adaptar el català com a llengua oficial, però sí com la llengua de l’escola i de l’Administració. Baños defensa que s’ha de defensar els drets dels parlants de totes les llengües que hi ha al país, 200 o 300 idiomes que no han de ser no oficials, a l’igual que, indica, passa al Regne Unit o els Estats Units.

La xerrada també va comptar amb la participació de la cerdanyolenca Ann Sibbles, nova parlant de català que va apuntar que volia “renyar” els assistents i els va demanar que quan s’adrecin a un nouvingut ho facin en català i no es canviï de llengua a la primera dificultat.