Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

El ioga com a eina d’inclusió social

El ioga com a eina d’inclusió social

23 de febrer de 2016 a les 13:40

El Centre Ocupacional Barcanova-Montflorit organitza un projecte on interactuen persones adultes amb discapacitat intel•lectual amb persones grans del municipi per tal que els col•lectius es relacionin, interactuïn i comparteixin una mateixa activitat.

Audios

23-02-2016 Entrevista Francisco Fàbrega

23-02-2016 Francisco Fàbrega

El ioga és una disciplina, més que un esport, ja que no tracta només de cultivar el cos, sinó també la ment i l'ànima. Va néixer a l'Índia i és una pràctica de meditació molt comuna en l'hinduisme.

L’activitat, que està dirigida per Francisco Fàbrega educador del Centre, llicenciat en Pedagogia Terapèutica i instructor de ioga titulat, va començar a impartir-se només al centre i, després de l’èxit aconseguit, van decidir estendre l’experiència i beneficiar a la comunitat de Cerdanyola. La tècnica mil·lenària del ioga s’adapta perfectament a qualsevol participant. És un sistema de millorament personal, per tant és una experiència on tothom és vàlid. L’instructor explica que l’objectiu amb aquest taller és doble: d’una banda es realitza tota una activitat fent servir tècniques de relaxació i de ioga per sentir-nos millor, i d’altra banda es fa un taller inclusiu on es posen en contacte dos col·lectius.

Fàbrega distingeix diversos beneficis comuns: trobar-nos millor, estirar el nostre cos, relaxar-nos, gestionar millor les nostres emocions... A més, assegura que la interacció entre persones adultes discapacitades i persones grans de la ciutat és molt beneficiosa. Els adults del centre ocupacional aporten experiència en les tècniques del ioga i les persones de la tercera edat ofereixen un punt de vista afectiu molt important.

Al Centre porten aplicant la tècnica de ioga com a teràpia des de l’any 2000. A partir d’aquest moment, és quan Fàbrega se'n adona del potencial que pot tenir i el 2010 posa en marxa el taller inclusiu, dins del programa gent gran activa de l’Ajuntament. Els bons resultats de l’experiència han consolidat el taller, que any rere any compta amb una molt alta participació. Els dos col·lectius es beneficien de la interacció, creant vincles i fomentant la cohesió social.

A més del taller per a gent gran, l’any 2014 es va decidir ampliar l’experiència als nens de la ciutat per fer que una activitat, que ha requerit anys de pràctica per part de les persones discapacitades, sigui útil i profitosa. La iniciativa va començar a l’Escola Xarau, tal com explica Fàbrega, per fer que els infants tinguéssin l’oportunitat de trobar-se cara a cara amb una persona discapacitada i treballar de manera anticipada per eliminar els possibles prejudicis. “Jo diria que aquesta inclusió d’igual a igual és força innovadora”, assegura l’educador.

Francisco Fàbrega té la seguretat que amb el temps aquestes activitats inclusives es multiplicaran i es tindrà la possibilitat d’ampliar a altres col·lectius.

Galeria d'imatges