Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

  • Portada
  • Política
  • El Jutjat arxiva la causa penal de l'escola Ramon Fuster que afectava l'exalcald...
El Jutjat arxiva la causa penal de l'escola Ramon Fuster que afectava l'exalcaldessa Carmona

El Jutjat arxiva la causa penal de l'escola Ramon Fuster que afectava l'exalcaldessa Carmona

7 de novembre de 2017 a les 9:17

La jutgessa Elena Vegas ha dictaminat el sobreseïment destacant que "no s'aprecia la comissió de tipus penals". La investigació s'havia obert per delicte urbanístic en relació a les obres d'ampliació de l'escola Ramon Fuster, aprovades al 2012, que afectava l'exalcaldessa de Cerdanyola Carme Carmona, l'aleshores regidora d'Activitat Urbanística, Eulàlia Mimó, i dos treballadors municipals d'aquesta mateixa àrea. La Fiscalia es mostra d'acord que les actuacions realitzades "no són fets constitutius de cap infracció penal".

El Jutjat d'Instrucció número 8 de Cerdanyola obria el setembre de l'any passat un procediment per una denúncia del president de l'Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Bellaterra, Ramon Andreu, en relació a les obres d'ampliació de l'escola Ramon Fuster i que Andreu assegurava que eren il·legals. La denúncia també la formulaven representants de les associacions veïnals de Bellaterra, Can Domènec, Turó de Sant Pau i Terranova.

La resolució judicial que ha arxivat el cas indica que, en relació al possible delicte sobre l'ordenació del territori i urbanisme, "no es desprèn que s'hagin pres decisions per cap dels investigats en relació a les obres  sabent-ne la seva injustícia" ja que "no consta que s'hagi vulnerat la normativa urbanística" de forma conscient. A més, continua la jutgessa, en cas que fos així, podria obtenir-se resposta davant l'autoritat administrativa, al temps que recorda que hi ha en marxa un procediment en la jurisdicció contenciosa-administrativa.

El dictamen de la magistrada destaca també que "el mateix s'ha de dir en relació a les possibles vulneracions normatives" a l'aprovar els pressupostos de l'EMD o en relació amb la recollida de residus "ja que aquestes qüestions han estat o estan sent discutides en altres àmbits".

Pel que fa al possible delicte de falsedat documental, la jutgessa tampoc aprecia "la concurrència d'elements del tipus penal de falsedat en cap dels documents aportats" al cas que hagin estat elaborats pels investigats.

Una llarga polèmica

La denúncia afectava un tema polèmic des de l'estiu-tardor de 2012: la modificació del Pla General Metropolità (PGM) a l'escola Ramon Fuster. Aquest punt es va aprovar al ple municipal d'octubre de 2012, després que fos aixecat del plenari de juliol del mateix any arran de les declaracions del president de l'EMD de Bellaterra, Ramon Andreu, sobre possibles il·legalitats en el procés. Andreu va dir que l'Ajuntament havia obert dos expedients en relació a aquestes obres que reclamaven aturar-les però van continuar. A més, per al president de l'EMD, el volum d'edificabilitat de l'escola vulnerava la llicència atorgada per l'Ajuntament, a l'igual que la distància amb el llindar de la parcel·la.

Tres mesos més tard, a l'octubre, la modificació urbanística tornava al Ple Municipal. Andreu assegurava que les obres realitzades incomplien les llicències urbanístiques atorgades però el govern municipal, insistia que la modificació de planejament no tenia relació amb les llicències i que tots els informes coincidien en la legalitat d'aquesta tramitació

L'aleshores regidora d'Activitat Urbanística, Eulàlia Mimó, insistia que la modificació del PGM tenia l'acord de l'escola, l'associació de mares i pares d'alumnes, l'Ajuntament i la Generalitat al llarg de tota la tramitació i que tots els informes certificaven la seva legalitat.

En el moment de donar-se a conèixer la investigació judicial, el PSC, formació a la que pertanyen Carme Carmona i Eulàlia Mimó, destacava que "tots i cadascun del tràmits" que s’han dut a terme en relació a l’ampliació de les obres de l’escola s’han fet "de conformitat amb als informes jurídics corresponents".  El PSC remarcava l'honorabilitat, la integritat, la vocació de servei públic i de la voluntat de fer prevaler sempre els interessos del conjunt de la ciutadania de Carmona i Mimó i defensava també la professionalitat, el rigor i la vocació de servei públic dels tècnics municipals.