Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • El jutjat atorga la guàrdia d’un nen de Cerdanyola de 9 anys a la seva àvia
El jutjat atorga la guàrdia d’un nen de Cerdanyola de 9 anys a la seva àvia

El jutjat atorga la guàrdia d’un nen de Cerdanyola de 9 anys a la seva àvia

5 de setembre de 2019 a les 13:46

Després de la separació dels pares, l’àvia es va encarregar de l’atenció afectiva i material al nen i la seva mare –que va patir un vessament cerebral. L'Audiència de Barcelona suspèn la potestat parental del pare atesa la "manca d'interès” mostrada pel pare i atorga la guarda del seu nét a l'àvia materna del menor, resident a Cerdanyola.

La resolució ratifica la sentència del Jutjat d'Instrucció número 5 de Cerdanyola i considera acreditat que el menor va conviure amb la seva mare i la seva àvia des del moment de la separació dels seus progenitors, quan el nen tenia 2 anys d'edat, i que va ser la pròpia àvia qui es va fer càrrec "en solitari" de la cura tant del menor com de la pròpia mare, qui en 2015 -dos anys després del divorci- va patir un vessament cerebral que li va causar una incapacitat del 90%, impedint-li fer-se càrrec de les seves responsabilitats parentals.

L'Audiència Provincial assenyala que els nen “ha tingut i segueix tenint un entorn estable i segur amb la seva àvia el que ha possibilitat la creació d'uns "vincles afectius” amb l'àvia “molt diferents dels que hi ha amb el pare" i justifica la suspensió de la potestat parental del progenitor per la despreocupació del pare respecte al seu fill i “el fet d'haver delegat en la seva àvia materna totes les cures i atencions que el menor necessitava, tant a nivell personal com a material ".

La sentència manté que el fet de complir amb el règim de visites imposat en el moment del divorci i abonar regularment l'import de la pensió d'aliments no representa més que "complir les obligacions que li van ser imposades, havent-se desentès dels cures i atencions que necessitava el menor davant la situació de impossibilitat de la seva mare, cures que només van ser assumides per l'àvia materna ".

L’Audiència considera que "resulta incompatible mantenir la potestat, però, en canvi, no exercir en benefici del fill cap dels deures inherents a la mateixa", raó per la qual certifica que "no concorre cap circumstància que aconselli modificar la situació de fet consentida durant aquests dos anys” en què el pare “cap interès va mostrar pel menor al marge del règim de visites que li va ser imposat".

Debat social necessari sobre els drets i responsabilitats dels avis

Esther Costa, advocada de Col·lectiu Ronda que ha representat els interessos de l'àvia materna, indica que la decisió de l'Audiència Provincial "es fonamenta en el principi essencial de preservar sempre l’ interès dels menors, avantposant-lo a la lògica aparent de fer prevaldre el grau de parentiu”. Costa remarca que els informes “testimonien clarament el benestar de l'infant amb la seva àvia i la participació activa que ha mantingut en tots els àmbits de la criança del seu nét malgrat les doloroses circumstàncies” que ha hagut d'afrontar.

L'advocada creu que aquesta sentència contribueix a consolidar un debat necessari en el conjunt de la societat sobre els drets i responsabilitats dels avis en relació als menors en el context del cessament de la convivència dels progenitors.

En tot cas, la resolució judicial apunta que“la mesura que s'acorda pot “ser revisada quan s'acrediti el canvi de la situació de fet i les noves circumstàncies que permetin una altra diferent”.