El MAC celebra 10 anys de Museu d’Art amb Les Dames de Cerdanyola com a protagonistes
19 de setembre de 2019 a les 11:50El Museu d’Art de Cerdanyola (MAC) va obrir les seves portes el 10 de setembre de 2009 amb una petita col•lecció representativa de la presència d’artistes a la vila, entre finals del segle XIX i principis del segle XX. Els noms de Josep de Togores o Ismael Smith eren i són protagonistes de l’equipament, però el MAC destaca especialment per altres habitants: les Dames de Cerdanyola. Aquesta tarda, tots els seus residents estaran de festa. Serà a les 19.30 hores. I conviden tothom a la celebració.
El Museu d’Art planteja un discurs centrat en l’art català, especialment d’època modernista i noucentista, amb un programa expositiu que manté un diàleg constant entre passat i present, tot defensant una perspectiva social de l’art com a element integrador de la societat.
Amb sales dedicades a Josep de Togores, un dels principals representants del realisme màgic a l’Estat Espanyol que va evolucionar del modernisme a l’art d’avantguarda per acabar inscrivint-se en la figuració de caire tradicional; Ismael Smith, un dels artistes catalans més peculiars de finals del modernisme, l’inici del noucentisme i la consolidació de l’art déco en els camps de l’escultura, el dibuix, el gravat i la il·lustració; i la nissaga familiar Balcells-Buigas entre les que sobresurt el creador de la Font Màgica de Montjuïc, Carles Buigas; la gran joia del MAC és però el tríptic de Les dames de Cerdanyola, distingides l’any 2018 com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN)
Les Dames de Cerdanyola
Aquest vitrall atribuït a l’alsacià Ludwig Dietrich von Bearn, és de grans dimensions (235 x 195 cm) i representa dues escenes diferents: el plafó situat en un dels laterals s'ha anomenat Dames del gronxador. I els dos plafons frontals, que se situen en un mateix escenari interromput pel pilar de la façana de Can Domènech, la seu del MAC, representen les Dames del llac o Dames dels cignes i les Dames de les tulipes.
El director del MAC, Txema Romero, destaca la importància dels vitralls, especialment perquè es conserven en el lloc per al qual es van crear, Can Domènech. Romero explica que tenir el BCIN garanteix per als vitralls el màxim nivell de protecció i d'ajuts per a la seva conservació, així com garantir el gaudi públic de l'únic Bé moble que tenim a Cerdanyola" reconegut com a BCIN.
Centre cultural i també social
Femme avec raisin de Josep de Togores, La Virtut de Josep Llimona, el Nu del Blau de Josep Viladomat o Cap de Tití de Manolo Hugué són algunes de les peces destacades d’un museu que s’ha convertit en un centre no només cultural, sinó també social de la ciutat. De fet, l'alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, agraeix a totes les persones que es van implicar des d'un principi en el que s'ha convertit en un referent al país.
Amb els anys el museu s’ha incorporat al registre de museus de la Generalitat, a la xarxa de museus de la Diputació, les rutes europees del modernisme i la Xarxa de Museus d’Art de Catalunya. Actualment té també els segell de qualitat turística Biosphere.
Tenint present sempre la seva vinculació amb el territori, el MAC vol esdevenir un museu modernista de referència, un centre d’art contemporani obert a les noves creacions i un equipament sociocultural accesible a la ciutadania i a tots els públics.