El MAC celebra el tercer aniversari amb la incorporació de valuoses peces al seu fons
10 de setembre de 2012 a les 0:00El Museu d’Art de Cerdanyola, el MAC Can Domènech, celebra demà dimarts, 11 de setembre, el seu tercer aniversari amb la presentació de dues noves peces a l’exposició permanent, dos anells d’Ismael Smith, dues peces úniques de gran valor artístic.
Una visita guiada, a les12h, servirà per presentar les noves adquisicions del Museu d'Art de Cerdanyola; en aquest cas es tracta d’una donació al museu d’Enrique García-Herráiz al MAC que demostren la vessant més polifacètica d’un artista que va destacar en moltes disciplines com l’escultura, el dibuix o el gravat, entre d’altres.
El director del museu, Josep Maria Romero, destaca l’excepcionalitat d’aquestes peces. Segons assegura, només es conserven 6 anells d’Smith i dos d’ells es troben ja a Cerdanyola.
Romero explica que aquest artista modernista va entrar en contacte amb el disseny de joies en la seva primera estada a París, quan va ingressar en l’Escola Nacional d’Arts Decoratives. El MAC, ja des de fa uns anys, disposava d’un dibuix en aquarel·la amb el disseny d’una joia d’Smith però cap peça original.
Aquests anells es van poder veure l’any 2010 en una exposició de joies al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) i ara, gràcies a la donació de García-Herráiz, també es podran veure al MAC de Cerdanyola.
Les obres
Es tracta de dos anells de plata, modelats en cera, dels quals no hi ha motlle, només hi ha les peces originals. Un d’ells, el més petit, està decorat amb 5 roses, una flor molt simbòlica, sobretot en l’època modernista, i una connotació molt sentimental vinculada a l’amor i el nacionalisme. L’altre anell, de major grandària, és, segons Romero, com una escultura que es lliga al dit que representa una parella besant-se mentre una mà agafa la dona.
Aquestes dues peces continuen completant la col·lecció d’Ismael Smith al Museu d’Art de Cerdanyola; un museu que ja s’ha convertit en un referent pel que fa a aquest autor.
A més de la visita guiada al Museu, per commemorar el tercer aniversari d’aquest espai cultural, el centre realitzarà demà una jornada de portes obertes amb entrada gratuïta i es posaran en diàleg peces del fons del museu, dues litografies, una d’en Togores i l’altre d’en Tàpies. Segons Romero, “dues peces que dialoguen però que també es contraposen” igual que els seus autors que als anys 50 van mantenir una disputa sobre el que havia de ser l’art català.
I per la nit, a les 21h, concert del cantautor local Ramon Sauló als jardins del museu.
Altres activitats
Les activitats commemoratives continuaran el dissabte 15, i a les 21h, amb l’actuació de la ballarina Mireia de Querol amb l’espectacle de dansa contemporània Solo on Bach & Glen, a partir de les Variacions Goldberg de Bach interpretades per Glenn Gould. Tindrà lloc a la sala d’actes del MAC.
Els actes de l’11 de setembre donen el peu de sortida a la programació d’activitats del museu per a aquest semestre. La primera exposició serà Discursos paral·lels. De Martí Alsina a Togores que s’inaugura el dimecres 19 de setembre a les 20.30h i recull algunes de les obres mestres de la col·lecció de pintura modernista i noucentista de la Col·lecció d’Art Banc Sabadell.
El MAC arriba als tres anys de vida en molt bona forma pel que fa a les dades d’usuaris i visitants. En tres anys d’activitat han visitat l’espai un total de 52.011 persones i en són usuàries del museu 27.106, el apropa la xifra d’usuaris totals als gairebé 80 mil.