Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

El MAC homenatja quatre il.lustradores oblidades

El MAC homenatja quatre il.lustradores oblidades

9 de març de 2012 a les 0:00

La mostra "4 il·lustradores", dedicada a Ana Maria Smith, Laura Albéniz, Lola Anglada i Mercè Llimona, es pot veure al MAC Can Domènech fins el 29 d'abril. L'exposició pretén reivindicar la figura de quatre artistes catalanes no gaire conegudes presents al fons del museu.

El Museu d’Art de Cerdanyola Can Domènech homenatja quatre artistes catalanes en una exposició que porta per títol “4 il.lustradores” sobre Laura Albéniz, Anna Maria Smith, Lola Anglada i Mercè Llimona, que es podrà veure fins al 29 d’abril. La mostra forma part del programa d'activitats del Dia Internacional de les Dones i es presentava ahir amb una visita comentada a la mateixa.

L’exposició, organitzada a partir del fons del Museu d'Art de Cerdanyola juntament amb préstecs de la Diputació de Barcelona, l’Escola Montserrat i col·leccions privades cerdanyolenques, pretén reivindicar, tal com explica el director del MAC Can Domènech, Josep Maria Romero, la figura de quatre artistes catalanes no gaire conegudes presents al fons del museu. Segons explica Romero, les dones són les protagonistes del 80% de les obres exposades al MAC, “però és una protagonista passiva ja que apareix com a motiu iconogràfic fonamental de l’art modernista o noucentista però les obres estan fetes per homes”.

Josep Maria Romero indica que la tria de les artistes, tot i ser representatives de l’època, “ha estat casual” ja que la seva presència a la mostra “està justificada per la seva presència al fons del museu”. Aquesta breu selecció permet posar en valor l'obra de quatre artistes catalanes de la primera meitat del segle XX, situades entre la darrera generació modernista i el postnoucentisme, algunes d'elles absolutament desconegudes avui en dia, a excepció de Lola Anglada, i dedicades en bona part a la il·lustració de contes infantils. Cal destacar que bona part d'aquestes dones pertanyien a famílies d'artistes, fet que va afavorir que aquest món no se'ls hi fos vedat.

L’exposició es va completar amb el suport de la Diputació de Barcelona que disposava de tot el llegat de Lola Anglada, de col.leccionistes privats i de l’Escola Montserrat.

Josep Maria Romero indica que en aquella època no estava moralment ben vist que la dona es dediqués a l’art i l’únic gènere que no li estava vedat era el de la il.lustració infantil, un art menor que se’ls permetia conrear.

Quatre artistes

Les quatre artistes tenien vinculacions familiars amb el món de l’art. Així Anna Maria Smith era la germana petita d’Ismael Smith. Va arribar a exposar, però es va dedicar a cuidar de la família i només ens podem apropar a ella a través de publicacions i fotografies i obres on ella surt retratada.

Laura Albéniz, filla del música Isaac Albéniz, va ser molt coneguda a l’època i va arribar a exposar, tot i que “els rols de l’època” no la van deixar anar més enllà.

Lola Anglada és un cas a part, segons Romero, perquè és una dona molt implicada en el món polític que il.lustra aquesta lluita i aquesta implicació en què apareix un personatge: “el més petit de tots” que esdevé “un símbol” amb temàtica de la dona com a eix central.

Mercè Llimona era filla de pintor i neboda de l’escultor Joan Llimona i, per aquesta raó, va tenir més fàcil accedir al món de l’art.

La inauguració de la mostra va comptar amb la presència de l’alcaldessa de Cerdanyola, Carme Carmona, i de la regidora de Cultura, Montserrat Montiel, així com diversos regidors o regidores. També va ser-hi present una de les filles de Mercè Llimona, representants de l’escola Montserrat i Quim Módenes i Patxi Ocio, alumnes en pràctiques al MAC que han realitzat la recerca per elaborar les biografies de les artistes.

Carme Carmona espera que els visitants a l’exposició puguin comprovar el que eren capaces de fer les “dones que aleshores no eren visibles” en el món de l’art.