Un MAC molt viu i amb projecció, presenta una àmplia i variada oferta cultural per al primer semestre de l'any
6 de febrer de 2020 a les 11:46La mostra "L'Home Nu" que es pot veure al Museu d'Art de Cerdanyola fins al 5 d'abril d'enguany destaca en la proposta del MAC per al primer semestre de 2020. L'acompanyen exposicions de la Generalitat i una mostra en col·laboració amb la UAB. També es faran activitats fruit del diàleg i el treball conjunt amb entitats del municipi.
Audios
06-02-2020 Txema Romero
Exposicions, tallers, música, cinema, visites guiades, xerrades, activitats de salut i benestar...són algunes de les propostes que ofereix el Museu d'Art de Cerdanyola (MAC-Can Domènech) per a aquest primer semestre de l'any. El programa es va presentar davant de l'esposició L'Home Nu, una mostra que, produïda i comissariada a Cerdanyola, itinerarà per tota la província durant dos anys després de la seva estada al MAC.
El director del Museu d'Art de Cerdanyola, Txema Romero, explica que del programa d'exposicions destaca precisament la continuïtat de la mostra L'Home Nu fins al 5 d'abril, amb tot un seguit d'activitats complementàries, com un taller de dibuix de nu masculí, recordant una pràctica abans molt habitual als museus; visites guiades a la mostra, dins del programa Dijous Feminista o una visita sol·licitada pel Club Naturista de Catalunya.
La següent mostra és una producció d'Art Contemporani de la Generalitat, No em va fer Brossa del col·lectiu Cabosanroque que converteix els objectes en art dinàmic i conceptual, tot un contrapunt a la col·lecció modernista i que es podrà veure del 17 d'abril al 7 de juny.
A partir del 19 de juny s'exposarà Entre línies. Viatge, desig i fantasia il·lustrada amb una selecció de llibres il·lustrats de l'Hemeroteca de la UAB fruit de la col·laboració amb el Màster de gestió del patrimoni del Departament d'Art. Es podrà visitar fins al 30 d'agost.
L'Espai Arc
Per la seva banda, l'associació Amics del MAC (AMAC) dinamitza l'Espai Arc amb una mostra sobre el taller d'identitats que l'Institut Jaume Mimó va realitzar amb El Safareig i l'artista Francesca Llopis exposant les conclusions de la residència que van fer al museu el desembre a partir de l'exposició de l'Home Nu. Es farà de febrer a març.
L'entitat també planteja una col·laboració amb el centre Can Manyé d'Alella amb una mostra de David Ymbernon. Es tracta d'una instal·lació a partir de la creació d'un món ple de petits objectes, vídeoart i referents teatrals, prevista d'abril a juny.
I de juliol a setembre, l'AMAC proposa Art i llibertat d'expressió, amb un tema de la censura a través d'un episodi que ens connecta amb la memòria democràtica del nostre municipi.
Activitats d'agenda
Pel que fa a les activitats d'agenda, aquest semestre segueixen les visites guiades el tercer diumenge de mes, els tallers familiars el segon i l'entrada gratuïta el primer.
Al febrer començarà una nova edició del cicle de Música de Cambra amb tres propostes musicals diferents de petit format. Hi actuaran: Absit Duo, el 23 de febrer, a les 12h; Marala Trio, l'1 de març, a les 18h i Ángel Petisme, el 15 de març, a les 12h.
Durant el mes de març el museu reivindicarà la perspectiva feminista amb la recuperació d'una de les muses/protagonistes del museu, la Manuela, veritable protagonista del quadre de Togores Un borratxo i al mes l'abril arriba el [C]SCREEN de cinedansa.
El maig és el mes està dedicat al modernisme i portarà conferències (sobre la seva vinculació amb l'avantguarda i amb el món sobrenatural i l'espiritisme), la fira i el mercat modernista, l'itinerari modernista pel Barri de Dalt amb el vermut Gran Casino, la mostra de bonsais, el concurs de pintura ràpida o la fira d'artistes. En aquest mes també tindrà lloc la mostra de curtmetratges La vida és curta.
El mes de juny el museu continuarà apostant per la diversitat d'identitats i sexeafectiva i el juliol se sumarà al gran esdeveniment cultural del festival Fantosfreak amb una sessió "alternativa" que s'integra dins les activitats on el públic jove té un especial protagonisme però que tenen un concepte intergeneracional.
Com a novetat més destacada cal apuntar que l'AMAC farà el darrer diumenge de cada mes una activitat de benestar i salut, midfulness o meditació, seguint un concepte novedós d'Arts&Health.
La Sala Elisa Arimany
D'altra banda, la Sala Elisa Arimany, situada a la Biblioteca Cenral i vinculada al MAC, presenta una proposta expositiva que dona preferència a les entitats i creadors de la ciutat.
Així, aquest mes de febrer es pot veure la mostra de fotografies d'Afocer, Jo pallassa. Al mes de març està prevista una exposició d'aniversari de la Biblioteca Central de Cerdanyola. A l'abril, amb la festa de Sant Jordi com a protagonista la sala s'omplirà de lletres. Als mesos de maig i juny hi haurà mostres de l'Associació d'Artistes Plàstics de Cerdanyola i al juliol es podrà veure la mostra fotogràfica de José Luis MG, Mr Rabbit.
Tasca de conservació i restauració
La regidora de Cultura, Pepi Rivera, destaca que la programació ha estat possible gràcies a la col·laboració de les entitats de la ciutat com Amics del MAC, Plat artístic, Associació d'Artistes Plàstics, Afocer, Fantosfreak, Amics del Bonsai i El Safareig. També remarca el suport de tots els serveis municipals fent una important tasca de transversalitat.
La presentació de la programació del primer semestre de l'any s'ha tancat mostrant la tasca de conservació preventiva i restauració duta a terme en dues cadires Art Déco amb tapisseria de vellut de cànem dels tallers de la España Industrial; reproduccions d'obres d'art fetes per la divisió d'Uralita dedicada a l'art, noves aportacions de dibuixos d'Ismael Smith i altres documents que enriqueixen el fons del museu cerdanyolenc.
El director del MAC ha destacat que el museu cerdanyolenc deixa materials perquè altres institucions formin part de propostes com la que s'ha dut a terme al Museu de l'Empordà que ha comptat amb un dibuix d'Smith cedit pel MAC.
La regidora de Cultura ha destacat que el MAC està "més viu que mai, més connectat a la ciutat que mai i amb més projecció que mai". Uns actius que són la constatació de la feina ben feta que fa que el MAC compti amb la certificació Biosphere, un segell de qualitat turística que consolida el Museu d'Art com un dels principals atractius i emblemes de la ciutat.