El mirall deformat d'Espanya es representa demà a l'Ateneu
10 de maig de 2012 a les 0:00"España es una deformación grotesca de la civilización europea". Aquesta frase demolidora es va escriure el 1920 en un text que avui, al 2012, sembla més vigent que mai. Ho va fer un dels grans genis de les lletres del segle XX: Ramon María del Valle-Inclán. La seva obra mestra teatral, Luces de Bohemia, arriba demà, divendres, a l'Ateneu amb un repartiment magnífic, encapçalat per Lluís Soler i Jordi Martínez, i dirigit per Oriol Broggi en el que és un dels èxits de l'any als escenaris catalans.
Luces de Bohemia és una de les més punyents sàtires fetes mai sobre la societat espanyola abordant temes com la política i la religió d'una manera descarnada i a través del mirall deformant que Valle-Inclán va batejar com l'esperpento. La repressió policial, la feroç critica a la burgesia i a la pedanteria pseudointel.lectual però també a alguns dels mites literaris espanyols, a la vida bohèmia sense compromís social... tot resumit en una frase del seu protagonista, Max Estrella, un poeta cec que viu en la misèria i que reflexiona amb profunditat i mordacitat sobre la mediocritat que l'envolta: "España es una deformación grotesca de la civilización europea".
Lluís Soler, Max Estrella sobre les taules de l'escenari teatral, considera l'esperpent de Valle-Inclán com una manera "d'ensenyar les trampes que amaga el món de cada dia" i fer veure els enganys que hi ha sota la senzillesa de la vida quotidiana i els que la regeixen, en el cas de Luces de Bohemia la política i la religió.
Soler afirma que, tot i publicar-se a inicis del segle passat, Luces de Bohemia és una obra absolutament vigent que "podria haver-se escrit ahir mateix". L'actor indica que ni el director, Oriol Broggi, ni la companyia La Perla 29 eren tan conscients d'això en el moment de plantejar-se el projecte com ho han estat després amb el dia a dia de les representacions.
Lluís Soler destaca que la vigència del text fa que l'actor es "senti sincer amb allò que diu" i considera que això facilita la fluidesa del muntatge teatral. Soler indica que el text de Valle-Inclán, amb un llenguatge que no és planer, està molt ben escrit, amb frases "curtes i punyents", que ajuden a l'intèrpret en la seva actuació.
Luces de Bohemia és una obra amb prop de 30 personatges que interpreten en aquest muntatge un total de 8 actors. Lluís Soler és Max Estrella i Jordi Martínez Latino de Hispalis, els principals personatges, però els altres 6 actors -Xavier Boada, Màrcia Cisteró, Manel Dueso, Camilo García, Marissa Josa i Jacob Torres- interpreten la resta de personatges el que fa que, per Soler, tots els actors tinguin el mateix pes en un muntatge plenament coral.
La representació de Luces de Bohemia, un dels èxits teatrals de l'any, es farà al teatre Ateneu divendres a les 22 hores. L'entrada té un preu de 12 euros anticipada, 15 a taquilla amb una promoció de 2x1 a joves i estudiants.