Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • El món musical analitza les llums i ombres d'internet

El món musical analitza les llums i ombres d'internet

20 de gener de 2015 a les 14:01

Les crítiques a la pirateria de la música a internet i les lloances a l'accessibilitat i facilitat de distribució que suposa la xarxa per a la mateixa música van coincidir a la jornada "Comunicació, música i Internet" celebrada a l'aula magna de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB. Músics, periodistes, productors i editors van participar en un espai de reflexió i d'intercanvi d'idees sobre aquests àmbits.

A la primera taula rodona, Gerard Quintana, excantant de Sopa de Cabra i president de la junta constitutiva de l'Acadèmia Catalana de la Música, i Adrià Salas, vocalista del grup La Pegatina, van criticar el funcionament i el mal ús d'Internet en el món musical perquè la ciutadania s'està acostumant a tenir accés gratuït a la música, fet que ha trencat la massa consumidora uniformitzada que comprava els discs. Salas, per exemple, va destacar que "no ha de ser cultura del tot gratis, sinó cultura del tot accessible" i subratllava aspectes positius de la xarxa com que ha ajudat a tenir un contacte més directe amb l'audiència. Els músics, però, consideren també que ha provocat una despersonalització que cal recuperar.

Quintana i Salas també van ser crítics amb molta de la música que es fa avui en dia, ja que, segons ells, únicament té la funció d'entretenir. L'exvocalista de Sopa de Cabra comentava que "ara la música no explica les coses importants que passen a la gent, només és música d'entreteniment". Els dos músics van animar a innovar i a crear quelcom nou.

Al segon debat, "La música i la comunicació 2.0", van participar Santiago Desongles, director comercial de Discmedi, una companyia discogràfica que aposta per la música en català i que distribueix digitalment de manera legal i regularitzada des del 2009; i Jordi Meya i Pau Navarra, de la revista Rockzone, especialitzada en música alternativa, principalment rock alternatiu, punk, metal i hardcore. Tot seguit, es van presentar dos projectes periodístics musicals a la xarxa: Wakesound, revista creada per estudiants de periodisme de la UAB, i MetalRiser, blog d'Ana López, una estudiant de periodisme que elabora crítiques, cròniques, reportatges i altres articles sobre rock metal.

A la tarda, va tenir lloc el col·loqui "Joves, música i Internet", on van participar els cantants i compositors Cristina Malakhai, premi al millor debut de la revista MundoPop per l'àlbum El tiempo que guardé, Diego Domingo, autor dels discs Pase lo que pase i Colores, i Benjamín Villegas, compositor del grup "Ancient" i creador del projecte "Generación Perdida". Els va acompanyar, a més, el saxofonista Hans Betancourth.

La jornada va acabar amb la presentació del projecte Wakesound i Bloc'n'Roll, portal que parla de la música feta a Catalunya i de les activitat musicals de Barcelona.