El multilingüisme, eix vertebrador de la Wikimedia Hackathon celebrada a la UAB
22 de maig de 2018 a les 12:49La Wikimedia Hackathon 2018, que ha reunit a la UAB 300 assistents de 48 països, s'ha tancat amb l'impuls de 84 nous projectes. La majoria d’aquestes idees serviran per fomentar la diversitat lingüística, millorar la base de dades Wikidata i progressar en l’automatització de la lluita contra el vandalisme. Praga prendrà el relleu de Barcelona el 2019.
La Wikimedia Hackathon ha tingut lloc del 18 al 20 de maig a l'Escola d'Enginyeria de la UAB. Es tracta de l'esdeveniment tècnic wiki més important del món i ha reunit al campus universitari de Cerdanyola desenvolupadors de tot el món per millorar la infraestructura tecnològica de la Viquipèdia i els seus projectes germans. Ha estat el primer cop que la Wikimedia Hackathon s'ha organitzat a una ciutat del sud d'Europa.
El multilingüisme ha estat un dels pilars d’aquesta edició de la Wikimedia Hackathon 2018 organitzada per Amical Wikimedia, amb el suport de la Fundació Wikimedia i la UAB. Fonts de l’Autònoma i d'Amical Wikimedia indiquen que exemples d’aquests treballs sorgits d’aquesta edició són la creació d’un teclat virtual per la llengua fon que es parla a Benín o un prototip per poder traduir articles des del mòbil. Entre els altres projectes, hi ha diverses millores en el sistema anomenat Ores per la detecció del vandalisme a la Viquipèdia, un nou joc per millorar la base de dades Wikidata i un espai al núvol per projectes de desenvolupadors.
Organització amb voluntaris i sense grans empreses
Els organitzadors destaquen que, per primera vegada en la història d’un esdeveniment d’aquestes característiques, es va rebutjar l’ajuda de grans empreses per posar l’organització en mans d’un equip de voluntaris. Amical Wikimedia ha volgut ser així coherent entre els valors que defensa en projectes com la Viquipèdia, que tothom edita lliurement, i la resta d’actes que organitza.
La propera edició de la Wikimedia Hackathon tindrà lloc a Praga, capital de la República Txeca, on s’espera que es mantingui l’esperit de la present convocatòria.
-
La imatge que acompanya aquesta notícia de la Wikimedia Hackathon 2018 és una fotografia d'Unuaiga amb llicència CC