Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • El Museu d’Art de Cerdanyola, destinació d’estiueig de proximitat
El Museu d’Art de Cerdanyola, destinació d’estiueig de proximitat

El Museu d’Art de Cerdanyola, destinació d’estiueig de proximitat

17 de març de 2023 a les 9:09

L'exposició itinerant Estiueig de proximitat, 1850-1950, dedicada a l'origen i el llegat del primer turisme, arriba al Museu d’Art de Cerdanyola i es podrà visitar fins al 28 de maig.

Audios

17-03-2023 Txema Romero

La mostra, coproduïda per la Diputació de Barcelona i els museus d’Arenys de Mar i de la Nàutica del Masnou, presenta un àmbit específic dedicat a Cerdanyola del Vallès amb fotografies sobre l’ambient artístic i literari dels estiuejants de principis del segle XX.

Estiueig de proximitat, 1850-1950, premi a millor exposició temporal del 2021 per l’Associació de Museòlegs de Catalunya (AMC), està concebuda a partir dels treballs de recerca del seu comissari, Joaquim Maria Puigvert, en l’àmbit de la salut i l’estiueig, i de la recerca realitzada en les col·leccions dels museus de la Xarxa de Museus Locals i els fons fotogràfics de la Xarxa d’Arxius Municipals.

El recorregut de l’exposició està dividit en vuit àmbits que permeten entendre totes les implicacions socials d’aquest fenomen, les problemàtiques i els avenços socials derivats de l’estiueig. El director del Museu d’Art de Cerdanyola, Txema Romero, explica que l’exposició és una mostra de la màgia que es produeix amb la col·laboració dels petits museus de territori, recollint una idea que neix a Arenys de Mar i connecta molts municipis, entre els quals Cerdanyola del Vallès, molt marcat per un estiueig que ha deixat petjades com el Casino on ara s’ubica el museu o una intensa activitat cultural amb noms com Ismael i Ana Maria Smith o Caterina Albert.

L’àmbit dedicat a l’estiueig a Cerdanyola inclou fotografies del Grup de Recerques i Estudis de Cerdanyola, l'Associació d’Amics del Museu d’Art de Cerdanyola i de la família Castanys. Precisament, Romero destaca que la mostra pren la figura de l’il·lustrador Valentí Castanys com a paradigma de la colònia d’estiuejants de Cerdanyola dels anys vint i trenta del segle XX.

Neus Ribas, directora del museu d’Arenys de Mar, explica que l’exposició ofereix una panoràmica del fenomen social de l’estiueig de les classes benestants al voltant de la ciutat de Barcelona durant el període que va de 1850 a 1950. Un període d’estiueig que anava des de Sant Joan fins a la Mercè, un retorn a la Natura per fugir d’una Barcelona amb alts índex de contaminació i epidèmies de famílies que anaven a prendre les aigües, l’aire de la muntanya, anaven a la platja i practicaven esport. 

Laura Costa, cap de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona, remarca els valors de la cooperació del treball en xarxa dels 64 equipaments de 51 municipis que integren la Xarxa de Museus; la vocació territorial dels projectes amb mostres itinerants i l’accessibilitat d’uns projectes inclusius que incorporen vídeos amb llengua de signes i subtitulats, a més d’incorporar un paisatge sonor a cada àmbit de la mostra.

En paral·lel a l'exposició s’organitza una visita guiada en família, diumenge 9 d'abril a les 11.30 hores, i el diumenge 14 de maig, a les 11.30 hores, es farà el taller Com sona l’estiu, a càrrec del músic i artista Pol Aumedes, que convida les famílies a explorar el paisatge sonor que evoca l’exposició.

L'exposició Estiueig de proximitat, 1850-1950 es pot visitar de dimarts a dissabte, de 17 a 20 hores; i diumenges i festius, d’11 a 14 hores.