Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • El Museu d'Art de Cerdanyola - Can Domènech ja és una realitat
El Museu d'Art de Cerdanyola - Can Domènech ja és una realitat

El Museu d'Art de Cerdanyola - Can Domènech ja és una realitat

11 de setembre de 2009 a les 0:00

Cerdanyola, després de molts anys, ha recuperat un dels seus edificis més emblemàtics, un dels màxims exponents de la Cerdanyola d’estiueig de finals del segle XIX i una de les joies del nostre patrimoni modernista.

Centenars de persones s’aplegaven ahir en l’acte inaugural del nou Museu d’Art de Cerdanyola, MAC, que a partir d’ara es destinarà a la conservació, recerca i difusió del patrimoni artístic, amb especial incidència en l’art cerdanyolenc de l’època modernista, noucentista i art déco.
 
El MAC, que ja forma part de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona i de la Ruta Europea del Modernisme, exhibirà bona part del fons d’art de l’Ajuntament que en els darrers anys s’ha ampliat significativament gràcies a les nombroses donacions, dipòsits i adquisicions. Entre el fons cal destacar un volum important d’objectes donats per la Galeria Artur Ramon, Enrique García Herraiz i les famílies de l’arquitecte Eduard Maria Balcells, dels pintors Marian Espinal i Josep de Togores, de l’escultor Francesc Juventeny i del fotògraf Joan Vilatobà.
 
Moltes d’aquestes obres es poden veure ja a l’exposició permanent del museu que té com a eix principal el modernisme i la colònia d’artistes de Cerdanyola. La mostra compta amb la sala dedicada a la família Balcells-Buïgas, la de Josep de Togores, la d’Ismael Smith i la de les Dames de Cerdanyola, on es troben localitzats els vitralls, bé protegit d’interès cultural i punt culminant del vitrall modernista català. Aquestes peces, que eren de propietat privada, han pogut tornar al seu lloc d’origen després d’anys de negociacions i de la compra per part del Consorci Urbanístic del Centre Direccional.
        
L’exposició permanent i els vitralls es troben a la planta baixa de l’edifici on també hi ha una sala reservada per a les exposicions temporals, un espai de cafeteria, a més d’una zona d’atenció al públic, el jardí i el porxo.
 
En la primera planta es troba una sala d’actes amb capacitat per a 140 persones, la zona administrativa i la sala dedicada a l’art contemporani, encara per muntar. Finalment, el segon pis es dedica a magatzem.
 
La història de Can Domènech
 
L’edifici de Can Domènech va néixer l’any 1894 com a teatre-casino i punt d’afluència dels estiuejants de l’època i dels principals artistes del moment. L’obra de l’arquitecte Gaietà Buïgas va ser transformada posteriorment en la torre d’estiueig d’Evarist López amb tot un seguit de reformes realitzades per un altre arquitecte, Eduard Maria Balcells, entre les que destaca la inclusió dels vitralls.
 
El 1961 l’edifici va encabir els laboratoris farmacèutics Domènech, on s’hi fabricava el famós “lápiz termosán” i, finalment, a la dècada dels 90, passa a mans municipals.
 
Tot i que en alguns moments es va pensar en l’enderroc de l’edifici, finalment l’any 2003 el consistori planteja fer-hi el museu i recuperar Can Domènech. Les obres van començar l’any 2006 i han finalitzat enguany gràcies al treball i l’esforç de personal de l’Ajuntament, com tècnics de patrimoni i Brigada Municipal, i al patrocini d’organismes oficials i entitats privades com la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, la Mancomunitat de Municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, la Fundació Banc de Sabadell, l’Obra Social Caixa Sabadell i l’Obra Social Caixa Catalunya. A aquests patrocinis cal sumar també el suport de molts particulars que han donat i cedit nombroses obres que es podran veure ara al museu.
 
L’esforç conjunt de patrocinadors, de donants d’obres d’art, del propi Ajuntament i, fins i tot, de moviments cívics de defensa d’aquest espai ha possibilitat que el MAC sigui ja una realitat. És el que ha fet possible traspassar la frontera de la il·lusió al projecte i, posteriorment, la frontera del projecte a la realitat, segons indicava en l’acte inaugural l’Alcalde de Cerdanyola, Antoni Morral
 
L’alcalde destacava ahir l’important contingut cultural del nou museu, un contingut que reflecteix bona part de la nostra història i que contribueix a reforçar la identitat de la ciutat.
        
Segons Morral, el projecte cultural del MAC encaixa en el projecte de ciutat del govern municipal en el que, segons indica, treballen per aportar valor identitari. Segons l’alcalde, Can Domènech “aporta un valor afegit al nostre centre ciutat” i suposa una peça clau en la construcció d’una nova Cerdanyola.
        
Una bona aportació a la nostra identitat
 
El Museu d’Art de Cerdanyola neix amb la voluntat de conservar el nostre patrimoni artístic, reforçar la nostra identitat i, al mateix temps, fer-ne difusió d’aquesta cultura dins i fóra del país.
 
La regidora de Cultura, Consol Pla, destaca la importància de recuperar l’edifici de Can Domènec i, també els vitralls modernistes que han pogut tornar al seu lloc d’origen després d’un llarg procés que no ha estat fàcil.
 
La regidora, d’altra banda, assenyala la multifuncionalitat del Museu d’Art de Cerdanyola que, a més, també alberga una sala d’actes per a 140 persones que servirà, en bona part, per pal·liar el dèficit d’espais amb aquesta cabuda al municipi.
  
L’acte inaugural celebrat ahir al vespre va comptar amb la presència, a més de l’alcalde i la regidora de Cultura, de tots els portaveus dels grups municipals de l’Ajuntament de Cerdanyola; de Francesc Figueres, director adjunt del Consorci Urbanístic del Centre Direccional; Miquel Molins, director de la Fundació Banc Sabadell; Ignasi Guasch, director de l’oficina de Cerdanyola de la plaça de l’Església número 1 de Caixa Sabadell; i Joan Carles Gallego, director de zona del Vallès Occidental de Caixa Catalunya.
 
Després de l’acte  d’inauguració, el Museu d’Art de Cerdanyola – Can Domènech realitzarà des d’avui divendres i durant tot el cap de setmana jornada de portes obertes. L’horari de visita serà de 10h a 14h i a les 12h es farà una visita guiada.
 
Can Domènech va ser en el passat un referent cultural i ara el nou Museu d’Art de Cerdanyola es planteja tornar a recuperar aquell protagonisme esdevenint un equipament de relleu cultural i patrimonial en el que quedi reflectida part de la nostra història.

Galeria d'imatges