El Museu de Ca n'Oliver millora les seves prestacions amb la creació d'una aula didàctica
21 de febrer de 2020 a les 9:02El Museu de Ca n’Oliver anuncia la creació d’una aula educativa, la qual suposarà una millora molt important dels recursos educatius del Museu i Poblat de Ca n’Oliver i per a la realització de les diferents programacions (educatives o de lleure) que allà s’hi desenvolupen.
Audios
21-02-2020 Joan Francès
El director del Museu, Joan Francès, destaca que la construcció d’aquesta aula s’ha d’entendre, no només com un servei als escolars de la ciutat, sinó també com a un servei a disposició dels centres escolars de la comarca i de l’entorn metropolità, ja que venen escoles del Maresme, Solsonès o Tarragona i, per tant, en la didàctica del patrimoni el Museu de Ca n’Oliver s’està convertint en un referent, perquè de fet Ca n’Oliver no deixa de ser un element molt singular en l’àmbit metropolità, ja que s’hi ajunten un jaciment arqueològic amb el museu.
Descongestionar l'equipament
Francès també explica que el que es farà amb aquest projecte és ocupar la darrera de les terrasses del jaciment i que suposarà que l’activitat dels escolars no interfereixi el normal funcionament de l’equipament. I és que fins ara les activitats educatives tipus tallers que no es fan directament al poblat, es realitzaven a l’interior del Museu, concretament a la biblioteca, la qual no reuneix les condicions òptimes d’una aula-taller.
Tot i que la seva finalitat principal és la de dotar al Museu d’un espai adient per al desenvolupament de les activitats educatives, l’aula també es farà servir per als casals d’estiu i altres propostes com ara: xerrades o tallers familiars.
Creació d'un espai d'experimentació
Un altres aspecte de futur que assenyala el director del Museu és la intenció de crear un espai d’experimentació. És a dir, una zona on els usuaris puguin posar en pràctica allò que se’ls explica, com per exemple, fer servir una arada o construir un paller, entre d’altres.
Pel que fa a l’aspecte exterior de la nova aula, aquest intentarà recordar a les casetes que s’han reconstruït al jaciment, tot evitant fer una nova construcció diferent a totes les altres ja existents.
Programacions del Museu
Quant a les activitats del Museu d’Història es preparen dues programacions ben diferenciades: la que s’adreça principalment a la població de Cerdanyola i que es recull al fulletó “Cerdanyola cultura, natura i patrimoni” i la de Ca n’Oliver, que s’aplega en un altre fulletó i que es reparteix també fora de la població. A aquests programes cal afegir les exposicions temporals amb activitats pròpies i l’exposició “Dones: ficcions i realitats”.
Unes activitats i programes que, segons la tècnica del Museu, Marta Argelagués, no es podrien fer sense la col·laboració d’entitats de Cerdanyola, com ara: el Centre de Recerques Arqueològiques (CRAC), La Constància o Afocer.
El preu total de l’obra és de 259.000 euros i està previst que tinguin una durada de quatre mesos.