El Museu de ca n'Oliver recorda les víctimes de la cacera de bruixes medieval
13 de setembre de 2018 a les 9:45L'exposició “Per bruixa i metzinera. La cacera de bruixes a Catalunya”, produïda pel Museu d'Història de Catalunya, s’inaugura aquesta tarda, a les 19 hores, al museu de ca n’Oliver. L’exposició recorda les 400 víctimes de la cacera de bruixes que va haver a Catalunya entre el 1450 i el 1750.
Durant tres segles, moltes regions d’Europa van patir la cacera de bruixes. Els càlculs més ponderats apunten la xifra de 110.000 persones processades i de no menys de 60.000 execucions. A Catalunya es van produir més de 400 execucions en un context de crisi econòmica en què les suposades bruixes van ser acusades de pertànyer a una secta universal presidida pel dimoni i de provocar assassinats, infanticidis i destrucció de collites.
La majoria de víctimes de la repressió dibuixen un mateix perfil. Són dones grans, pobres i analfabetes, que viuen soles. Moltes són immigrants franceses (gavatxes) o vídues d’immigrants i algunes destaquen per les seves deformacions físiques, per comportaments més o menys estrafolaris o pels suposats poders excepcionals que el poble els atribueix. Hi ha també detingudes joves, i fins i tot adolescents. El percentatge d’homes és, en tots els casos, inferior al 10 %.
La iniciativa de la repressió va partir sovint de les comunitats locals amb uns processos que es van realitzar sense garanties jurídiques i on les tortures van ser habituals. Els interrogatoris tenien com a únics objectius confirmar la culpabilitat de les encausades i conèixer-ne d’altres col·laboradors i la majoria de les encausades van acabar a la forca. Només algunes veus es van alçar contra aquella carnisseria.
La inauguració de Per bruixa i metzinera al museu de ca n’Oliver serà a les 19 hores,. La visita guiada que tancarà l'acte inaugural anirà a càrrec de l'historiador Agustí Alcoberro, exdirector del Museu d'Història de Catalunya.