Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • El museu de Ca n'Ortadó ens explica el temps en què Cerdanyola tenia cèrvols
El museu de Ca n'Ortadó ens explica el temps en què Cerdanyola tenia cèrvols

El museu de Ca n'Ortadó ens explica el temps en què Cerdanyola tenia cèrvols

2 d'octubre de 2007 a les 0:00

Coincidint amb les Jornades Europees del Patrimoni s’ha presentat el nou Fons Ocult “Cérvols a Collserola a l’època ibèrica” que permet descobrir a través d’una mostra el patrimoni natural de caràcter històric de la nostra ciutat. L’objectiu final és el d'explicar com era el paisatge de la serra de Collserola fa més de 2000 anys.

L’exposició presenta restes de banyes pertanyent a cérvols i cabirols, utilitzats com a part d’eines o d’altres en estat natural, així com objectes on hi ha representacions d’aquests animals. Tots els objectes que es presenten han estat localitzats als jaciments ibèrics de Cerdanyola de Ca n’Oliver i de Can Xercavins, segons indica la tècnica de Patrimoni de l’Ajuntament Marta Argelagés.

Las restes trobades a Cerdanyola són un testimoni de la presència d’aquest animals en el nostre territori, de l’activitat de cacera que practicaven els ibers i de l’aprofitament que en feien d’aquest. També serveixen per reconstruir el paisatge natural de l’època i descobrir aspectes de la vida quotidiana de la tribu dels laietans.

El tècnic de patrimoni Joan Francés comenta que les restes exposades a la mostra fan pensar que provenien de caceres, però els estudis han demostrat que algunes banyes de cérvols no provenien d’aquesta activitat cinegètica i si de la muda que de manera natural tenen aquest mamífers. Per aquest motiu, tot fa pensar que els ibers utilitzaven el cérvol no tant com un animal que aporta carn i sí com un ser del que es pot utilitzar, a través de les seves banyes, com a element decoratiu, ritual o per fer confeccionar eines com mànecs de ganivets, entre d’altres.

Activitat consolidada

En la presentació de l’exposició la regidora de Cultura Consol Pla recordava que les mostres dels Fons Ocults són ja una activitat consolidada dins de les que s’ofereixen des de Patrimoni que permeten apropar a tots els ciutadans la història del nostre municipi.

A la presentació també estava present la coordinadora del Centre educació Ambiental de can Coll, Roser Armendares, que valorava molt positivament la col.laboració que porta a terme Patrimoni amb el Parc de Collserola per poder oferir activitats multidisciplinaries que ensenyen el patrimoni natural i històric als ciutadans que envolten la serra.

L’exposició restarà oberta fins el 4 de novembre al Museu de Ca n’Ortadó.