El Musical imparteix un curs per millorar les facultats de persones afectades de demència
13 de febrer de 2014 a les 14:02El Musical de Bellaterra ofereix el proper dia 22 de febrer el curs 'La música, una eina per a cuidadors i personal sanitari'. El curs, impartit per l’arterapeuta i pedagoga de la música, Marta Cabellas, va adreçat a cuidadors i professionals sanitaris que treballen en relació directa amb persones grans afectades de demència.
La directora d’El Musical de Bellaterra, Montse Roig, explica que el curs, que ja es va oferir amb gran èxit l’any passat, vol donar eines teòriques i, sobretot, pràctiques als participants per tal que puguin utilitzar la música en el seu treball diari amb persones grans amb demència. Es tracta d’un curs intensiu de 8 hores, en sessió de matí i tarda, "en el qual es donen recursos per treballar a partir de la música el manteniment i la millora de les facultats cognitives, emocionals, corporals i socials de les persones afectades de demència".
A partir d’un reconeixement dels símptomes de la demència s’establiran les possibilitats de la música per poder-los tractar en general. La professora del curs, la Marta Canellas, explicarà a professionals i familiars les pautes a seguir durant una intervenció musical de 45 minuts i a partir d’activitats pràctiques es donaran idees sobre diferents formes d’utilitzar la música en aquest camp. La participació de familiars dels malalts de demència és fonamental per tractar l’aspecte afectiu i comunicatiu d’aquests amb les persones afectades de demència. El curs es desenvolupa de 10,00h a 14,00h i de 15:30h a 19:30h, alternant la teoria i la pràctica de manera que els participants puguin aprendre vivencialment totes les activitats proposades. En finalitzar el curs es lliura un dossier amb una descripció de totes les activitats realitzades i un CD amb totes les músiques utilitzades.
Montse Roig destaca el poder terapèutic de la música, "un aspecte sovint oblidat en l’educació musical al nostre país, centrada durant anys en la formació de músics professionals i que ha deixat de banda la música com eina de creixement personal, de convivència i escolta, per no parlar de la seva vessant emocional". Roig recorda que un fet tan simple com cantar, "un costum que hem anat perdent a causa dels temps d’estrès que vivim, reporta incalculables beneficis per la nostra salut mental, ajudant també a establir vincles emocionals amb el nostra entorn i servint per aprofundir en el nostre autoconeixement".
El preu del curs és de 105 euros i està bonificat per a empreses. El full d’inscripció es pot omplir a la pàgina http://www.elmusical.cat. La professora, Marta Canellas, és arterapeuta i pedagoga de la música i el moviment. Va estudiar violoncel al Conservatori de Manresa i al Conservatori del Liceu i paral·lelament es gradua en Filologia Catalana i en Art-Teràpia Transdiciplinar per al Desenvolupament Humà. El 2005 es trasllada a la Universitat de Música i Arts Escèniques de Viena per estudiar el Grau en Música i Moviment (Rítmica) amb les especialitats de Violoncel, Pedagogia Especial i Terapèutica i Educació Musical Elemental, que finalitza el 2010 amb Matrícula d'Honor. Així mateix ha treballat en varis projectes pedagògics per acostar la música a diferents grups socials: persones grans amb demència, persones amb discapacitat intel·lectual, infants i joves hospitalitzats, nadons i acompanyants i nens i nenes de 3 a 12 anys.