El nou Palau de Justícia s'obre a la ciutadania com un espai per garantir els drets amb agilitat
22 de setembre de 2008 a les 0:00“Que la justícia es reconciliï amb el poble i abandoni la sensació que ha quedat endarrerida”. Aquest és l’objectiu del nou Palau de Justícia de Cerdanyola segons afirmava la consellera de Justícia de la Generalitat, Montserrat Tura, durant la jornada de portes obertes que es va realitzar dissabte al matí i que desenes de cerdanyolencs van aprofitar per conèixer aquest nou equipament.
L’edifici judicial es situa al passeig d’Horta número 19 i acull els set jutjats de primera instància i instrucció i el Jutjat de Guàrdia de Cerdanyola, i disposa d’espai per a futur creixement. Autoritats i visitants van poder comprovar com són les instal·lacions administratives de cada jutjat, el Registre Civil, amb sala de matrimonis i conferències, i les dependències per a la fiscalia, els metges forenses, els advocats, els procuradors, els equips tècnics del Departament, l’atenció al ciutadà i l’arxiu, però els espais més atractius van ser la sala de reconeixements i les sales de vistes, on es desenvolupen els judicis.
La consellera de Justícia destaca que el nou edifici judicial està pensat per facilitar la feina a uns professionals que fins ara treballaven en tres edificis diferents i tractar amb sensibilitat a les víctimes. De fet, s’han previst itineraris diferents per al públic, els funcionaris i els detinguts, amb la voluntat de millorar la funcionalitat, la seguretat de l’espai i la protecció de les víctimes.
No col.lapsar els jutjats amb casos evitables
Montserrat Tura reconeix la lentitud de la justícia, però recorda que ha de ser necessàriament així per garantir el dret de tots els implicats en un judici. La consellera afirma que el Palau de Justícia de Cerdanyola és un exemple a seguir per millorar la situació de la justícia al país però reclama la col·laboració de la ciutadania per evitar el col·lapse del sistema. Segons Tura, l’any 2006 es van tramitar 1.300.000 casos a Catalunya i es van quedar per resoldre només 20.000, però aquesta xifra va creixent any rera any, en part, perquè es presenten a judici qüestions que es podrien arreglar fora de l’àmbit judicial. Tura manifesta que hi ha molts temes que es imprescindible que vagin als jutjats, però "molts altres són evitables i es poden resoldre a casa".
Modernització necessària
En aquest sentit, la presidenta del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Maria Eugènia Alegret, remarca la importància de modernitzar l’administració de Justícia per agilitar els procediments. Així, el Palau de Justícia de Cerdanyola disposa d’eines per a la informatització dels registres i del repartiment d’assumptes, de connexió amb diferents bases de dades, així com de videoconferència i enregistrament de judicis i declaracions. Alegret reclama també que la Generalitat mantingui l'esforç per dotar de recursos els jutjats malgrat la crisi.
Canvi de la nit al dia
L’alcalde de Cerdanyola, Antoni Morral, va qualificar el nou edifici com un canvi de la nit al dia en comparació a les antigues dependències judicials.Morral va assegurar que aquestes instal·lacions seran referència en la ciutat del futur que vol aprofitar totes les potencialitats de Cerdanyola com el seu capital humà, l'entorn mediambiental, la centralitat metropolitana o la presència d'UAB, PTV o el Sincrotró.
El Palau de Justícia ocupa una superfície total construïda de 8.287,70 metres, però també disposa d’un espai enjardinat obert a l’ús ciutadà en que s’han conservat restes de l’antiga masia que ocupava el terreny de La Pedrera.
Està previst que el partit judicial de Cerdanyola del Vallès incorpori un nou Jutjat de Primera Instància i Instrucció, el número 8, a partir de desembre. A l’edifici es tracten els temes que afecten tot el partit judicial de Cerdanyola que integren també els municipis de Badia, Barberà, Montcada i Reixac i Ripollet a més de la nostra ciutat. La població total del partit judicial és de 168.713 habitants.