Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • El nou paper de l'economia col·laborativa en el finançament de la ciència es deb...
El nou paper de l'economia col·laborativa en el finançament de la ciència es debat a Cerdanyola

El nou paper de l'economia col·laborativa en el finançament de la ciència es debat a Cerdanyola

29 de novembre de 2016 a les 14:32

La III Jornada Finançament de la Ciència i Innovació Social (FCIS) es celebra a la sala d’actes del MAC de Cerdanyola amb l'objectiu de posar un gra de sorra més en la difícil tasca de posar en l’agenda pública la necessitat de dotar de recursos i inversió als projectes científics.

Audios

29-11-2016 Carles Escolà

29-11-2016 Alfons Peres

L’alcade de la ciutat i president del Comité Organitzador, Carles Escolà, posava de manifest dues consideracions com a raons per acollir un any més aquesta jornada: el convenciment de l’Ajuntament de Cerdanyola que la investigació i la ciència són motor de progrés de la societat i que el coneixement de les dificultats per aconseguir recursos econòmics pel seu finançament. Escolà creu que la societat ha d’apostar per noves formes d’economia que ajudin a avançar socialment els municipis, tot situant l’equitat social en el centre dels seus objectius . Una economia al servei de la justícia, que posi per endavant l’economia productiva de l’especulativa.

Alfons Peres, de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnologia, explica que la divulgació de la ciència sempre ha estat prioritària per a la fundació, però en els darrers anys s’ha volgut donar un pas més enllà, amb la clara intenció d’aconseguir la participació de la societat. Un nou posicionament que planteja la comissió europea sota el concepte de la Recerca i la Innovació Responsables (RRI) i que planteja que és imprescindible que tots els agents, incloent-hi la societat civil, comparteixin la responsabilitat sobre la recerca, la innovació i els resultats.

Javier Lafuente, Director General del Parc de Recerca de la UAB, afirma que en els darrers anys els diners públics per a la recerca no han estat una prioritat, per la qual cosa, iniciatives com aquesta jornada, que posen en contacte les institucions públiques, les universitats, els agents socials i empreses, són especialment importants per assolir nous reptes i maneres d’aconseguir que la recerca arribi a la societat. En aquest sentit Lafuente explica l'objectiu de lligar  universitat i societat, tot utilitzant el Parc de Recerca de la UAB.

Programa FCIS 2016

La III Jornada FCIS ha comptat amb debats i xerrades diverses entre les que destaca la conferència inaugural d'Armand Sánchez, Vicerector de Recerca i Transferència de la UAB, sota el lema “El difícil repte de fer sostenible la ciència. No hi ha solucions màgiques”. Altres debats i taules rodones han girat a l'entorn de temes com "Emprenedoria i innovació social en la Ciència. La necessitat de generar projectes diferents, amb col·laboració i xarxa""Treball col·laboratiu i sinèrgia per a la generació de projectes d'èxit" o "Són les cooperatives de treball i economia col·laborativa una alternativa efectiva per a la gestió de projectes científics i tecnològics? Mites i realitats".

Galeria d'imatges