El paper dels ajuntaments en la defensa de la salut de la població, a debat
3 de juliol de 2015 a les 12:55La metgessa d'atenció primària, María José Fernández, oferia ahir a l'Ateneu una xerrada-debat organitzada per la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública Cerdanyola-Ripollet sobre el paper dels ajuntaments en la defensa de la sanitat pública.
Audios
03-07-2015 María José Fernández
Les polítiques socials i econòmiques dels governs locals poden ajudar a tenir una població més sana, segons la metgessa d'atenció primària, María José Fernández. Per a la metgessa, les administracions locals s'haurien de preocupar per aspectes com l'atur, l'habitatge, l'educació, els serveis sanitaris, les xarxes de suport social i, en definitiva, tots aquelles condicions de vida i de treball que s'ha demostrat tenen repercussió directa en la salut de les persones. Per tant, segons les polítiques que s'apliquin, els governs podran estar o no "lluitant per millorar la salut de la població".
Fernández indica que els estils de vida individuals i la genètica són determinants en la salut de les persones però també ho és l'enfocament comunitari. I posa un exemple, depenent on visqui la persona pot tenir més o menys esperança de vida.
Per a María José Fernández preocupar-se per la salut de les persones és també preocupar-se, entre d'altres molts aspectes, pels serveis sanitaris. La metgessa constata que al país s'estan perdent molts drets en el que considera és una triada neoliberal que fa que es redueixi l'Estat fent que tingui menys competències, s'expandeix el sector privat i es desregula el sector públic. I això mateix és el que s'està fent al sistema sanitari.
Els canvis al sistema sanitari públic
L'any 2012, explica Fernández, el govern del Partit Popular, va aprovar una llei que provocava que passem d'un sistema nacional de salut, que entén la sanitat com un dret de ciutadania, a un sistema de seguretat social, en el que aquest dret es lliga a la renda de treball.
María José Fernández explica que està més que demostrat que el model que millor cobreix les necessitats de les poblacions, que millor resultats dóna pel que fa a la salut de les persones i que menys despesa suposa per als Estats és el model del Sistema Nacional de Salut. Aquest sistema, segons Fernández, té aquests resultats en bona part perquè es basa en una atenció primària de molta qualitat i molt desenvolupada.
La metgessa explica que diversos estudis reflecteixen com als països en els que hi ha més metges d'atenció primària, els resultats en salut són molt més positius.
Per a què aquest sistema d'atenció primària sigui de qualitat ha d'orientar-se a les persones i no a les malalties, ha de ser accessible i ha de respectar els criteris de longitudinalitat (que implica que la persona serà atesa a llarg termini sempre pel mateix metge), de globalitat i d'orientació comunitària.
La xerrada organitzada per la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública de Cerdanyola-Ripollet va finalitzar amb les preguntes i el debat del públic assistent.