El Parc de Collserola demana prudència els dies de vent davant els efectes del temporal Glòria
3 de febrer de 2020 a les 11:54El Parc de Collserola adverteix que la circulació a la xarxa secundària de camins trigarà mesos en ser 100% transitable i demana prudència els dies de vent i pluja.
Les carenes del nord-est del Parc de Collserola, corresponents als municipis de Cerdanyola i Montcada i Reixac i les zones del Baix Llobregat van ser els espais de la serra més afectats pel temporal de pluja i vent Glòria amb centenars d’arbres caiguts. Els responsables del Parc ha fet balanç de les incidències destacant com a conseqüències més visibles els talls de camins provocats pels arbres caiguts o l’aparició d’esvorancs pel desarrelament de grans exemplars.
L’objectiu principal de les primeres actuacions ha estat procurar que tota la xarxa viària del Parc, la vinculada al dispositiu de prevenció d’incendis i que inclou de 211 km de pistes, estigui lliure de branques i arbres al més aviat possible. La previsió és que durant aquesta setmana puguin finalitzar-se aquests treballs. La resta de la xarxa, corriols i camins secundaris, tardaran mesos a ser cent per cent transitables.
Des del Parc indiquen davant això que cal tenir en compte que durant les properes setmanes, i fins que no es pugui revisar tota la xarxa d’itineraris senyalitzats del Parc, la circulació per aquests pot ser complicada, sobretot a corriols i trams estrets. També es recomana prudència els dies de vent o pluja intensa ja que hi ha un nombre molt elevat d’arbres malmesos que, segons la intensitat dels fenomens meteorològics, podrien arribar a caure.
Fusta acumulada amb perill d'incendi
Pel que fa a l’estat de les masses forestals, l’elevat nombre d’exemplars tombats i la concentració en certs punts de la serra fa que sigui preocupant perquè el volum de fusta acumulada al sòl incrementa el nivell de combustibilitat i alhora pot esdevenir un focus de creixement de certes plagues forestals. Per això apunten que els propers mesos es treballarà per retirar gran part de la fusta acumulada i fer el seguiment de l’estat de salut de les masses forestals d’aquests punts més afectats del Parc.
L’objectiu és retirar una part important d’aquesta fusta abans de l’època de més risc d’incendi. S’està treballant per aconseguir una aportació econòmica extraordinària que permeti la contractació d’una empresa que realitzi els treballs forestals necessaris i retiri gran part de la fusta acumulada.
Des del parc apunten que la borrasca Gloria ha estat també excepcional a nivell meteorològic. Pel que fa a l’aigua acumulada, en tres dies s’han recollit vora el 20 % de la mitjana de precipitació anual del Parc. Algunes dades destacables són els 131 litres a la zona de Cerdanyola o els 112,3 litres recollits a l’estació meteorològica del Centre d’Informació del Parc.