El Parc de Collserola restaura part de la masia de Can Coll
28 de maig de 2015 a les 11:23El Parc Natural de Collserola ga restaurat dos dels elements patrimonials de la masia de Can Coll, actual Centre d'Educació Ambiental del parc situat al terme de Cerdanyola. La restauració ha estat de la balaustrada que delimita els espais agrícoles i els trams d'escala que uneixen la masia amb la granja.
Pel que fa a la balaustrada, separa els espais agrícoles i el perímetre de la façana nord de la masia. La restauració s'ha realitzat per motius de seguretat ja que l'equipament atén un gran nombre de centres escolars durant la setmana i un elevat nombre de visitants els diumenges. L'objectiu ha estat eliminar el risc de trencament o caiguda.
L’actuació ha consistit en el desmuntatge de les peces que estaven altament degradades perquè havien perdut material -i que per tant es movien-, per unes de noves. Per altra banda, s'han lligat les peces que es trobaven en bon estat per fixar-les entre elles. Finalment, part de la balustrada estava desplomada i, en aquest cas, s’han col·locat unes varilles corrugades a l’interior per lligar-la sencera i que fos solidària. Un altra actuació important ha esta la retirada de l’heura que pujava per la part posterior del mur i que empenyia el mateix, tant als murs dels horts com els de la façana nord.
Ara resten pendents, els treballs de revestiment del mur i l’ eliminació de la vegetació existent que el van degradant.
Pel que fa a l'escala, s’han reconstruït els dos trams d’escala que uneixen l’era de la masia amb la granja familiar adossada a l’edifici de la masoveria del centre i s'ha utilitzat la mateixa tècnica original de la construcció, la de la volta catalana.
Aquesta construcció s’havia deteriorat amb el pas dels anys i el seu ús podia representar un risc. Per això ha calgut desmuntar-la en els seus dos trams, refer-la i reforçar-la -tot respectant la seva estructura i aparença- emprant la mateixa tècnica amb que estava construïda.
La masia de Can Coll és un dels edificis històrics del Parc més emblemàtics. Situat al municipi de Cerdanyola del Vallès, acull el Centre d’Educació Ambiental del Parc. Té el seu orígens a finals de s. XV i mostra elements arquitectònics molt ben conservats del s.XVII i s.XIX. La balustrada data del S. XIX. La finca va ser adquirida l’any 1987 per l’Àrea Metropolitana de Barcelona i l’edifici es va restaurar i consolidar els anys 1991 al 1993. Des de l’any 1992 acull el Centre d’Educació Ambiental del Parc i el Centre de Documentació i Recursos Educatius. Durant l’any hi passen més de 20.000 persones entre grups escolars i visitants.