Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • El Parc Taulí estudia la relació entre els trastorns del son, la immunitat i la...
El Parc Taulí estudia la relació entre els trastorns del son, la immunitat i la gravetat de la Covid

El Parc Taulí estudia la relació entre els trastorns del son, la immunitat i la gravetat de la Covid

13 de setembre de 2023 a les 9:37

La resposta a la infecció de Covid 19 podria estar estretament relacionada amb el son i la immunitat innata d’una persona, segons un estudi liderat per l’Institut d’Investigació i Innovació Parc Taulí (I3PT). La hipòtesi plantejada és que no dormir prou o no tenir un son de qualitat no només tindria un impacte en la immunitat, sinó que també estaria estretament relacionat en la gravetat de la Covid.

Aquestes són algunes de les hipòtesis de l’estudi científic Cross-talk Sleep and Immunity liderat per les pneumòlogues i investigadores de l’Institut d’Investigació i Innovació Parc Taulí (I3PT) Maria José Masdeu i Andrea Grau, que posa el focus en la relació entre el son, la immunitat i la resposta a la infecció per Covid. 

María José Masdeu manifesta que el son “és conegut com el quart pilar de la salut” i, en aquest sentit, afegeix que si una persona no té un son saludable “perquè no fa uns bons horaris o perquè té una malaltia associada, això tindrà un impacte en la seva immunitat”. Per a Masdeu, son i immunitat tenen una relació bidireccional i cal conèixer “la relació entre el trastorn del son i la gravetat que poden experimentar els pacients amb Covid”.

Les dues investigadores –en col·laboració amb altres professionals de la Unitat del Son del Parc Taulí, l'immunòleg Juan Francisco Delgado i l’epidemiòloga Gema Navarro de l’I3PT– han plantejat un macro-projecte per estudiar la relació entre el trastorn del son, la gravetat de la infecció per Covid i la immunitat innata de les persones.

El projecte busca donar resposta a tres hipòtesis principals: els pacients amb apnea obstructiva del son han tingut una Covid més greu? Quants pacients de Covid tindrien un trastorn del son no diagnosticat que pugui haver condicionat la gravetat de la infecció? I. La tercera, els pacients amb trastorn de son tenen un sistema immune més dèbil per fer front al coronavirus?

Per donar-hi resposta han dividit el projecte en tres fases. La primera d’elles partirà de l’anàlisi d’una base de dades de 4.000 pacients diagnosticats amb apnea obstructiva del son i es mirarà quants van tenir la Covid a la pandèmia, amb l’objectiu, indica Masdeu, “de saber si van infectar-se més que la població general, i si van patir la malaltia amb una forma més greu”.

La segona fase analitzarà si aquells pacients que van passar la Covid de forma més greu podrien tenir un trastorn de son no diagnosticat. En aquest cas, la hipòtesi que planteja l’equip és que el trastorn de son d’aquests individus hauria condicionat la gravetat de Covid que van passar. Andrea Grau explica que per a aquest estudi s’avaluaran diferents paràmetres clínics dels pacients i s’analitzarà el seu son a través d’un rellotge que s’enduran al seu domicili per poder observar si tenen alguna patologia relacionada amb el son”.

La fase final del projecte estudiarà la immunitat innata dels pacients que han superat la Covid –tant d’aquells que la van passar de forma lleu com greu, i d’aquells amb patologies del son i dels que no en tenen. En aquest cas, la selecció de pacients es farà aprofitant la campanya de vacunació de la grip d’enguany, per poder analitzar com respon el seu sistema immunitari a la vacuna. Les investigadores manifesten que s’espera que les persones amb un trastorn del son que hagin passat una Covid greu, tinguin un sistema immune amb menys capacitat de resposta. Des del Taulí conclouen que la presència d'un trastorn del son no tractat condicionaria una pitjor resposta del sistema immunitari.