Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • El Parc Taulí ha atès enguany 110 persones amb trastorns de conducta alimentària
El Parc Taulí ha atès enguany 110 persones amb trastorns de conducta alimentària Foto de Pixabay a https://www.pexels.com

El Parc Taulí ha atès enguany 110 persones amb trastorns de conducta alimentària

4 de desembre de 2023 a les 12:07

Des de l’hospital de referència de Cerdanyola expliquen que aquesta xifra s’ha duplicat després de la pandèmia per “l’excessiva exposició dels infants i adolescents a les xarxes socials, que continuen cosificant el cos de la dona”

Els trastorns de conducta alimentària (TCA) són un grup de trastorns mentals que es caracteritzen per alteracions en la forma de pensar, sentir i comportar-se en relació amb l’alimentació, el pes o la figura d’un mateix. Tot i que és un trastorn que afecta, majoritàriament, joves adolescents d’uns 15 anys, cada vegada hi ha més casos de pacients amb 8 o 9 anys o persones en edat adulta, fins i tot, amb 60 anys.

El psicòleg i especialista en TCA del CSMIJ del Parc Taulí, Alfredo Aguilar, assegura que els trastorns de conducta alimentària estan a totes les edats, ón trastorns més freqüents en dones que en homes i no diferencien en adults o joves. El doctor Aguilar explica que “el problema és el tabú, que encara existeix en la nostra societat, i que envolta les persones que els pateixen”, cosa que provoca “un rebuig i una negació a l’hora de demanar ajuda a un especialista, i quan ho fan, és massa tard i la recuperació és molt més lenta”.

Davant d’aquest fet, els professionals del Parc Taulí insisteixen en la importància de la prevenció “promocionant des de molt petits els hàbits saludables més enllà de la piràmide i explicant que no hi ha aliments bons o dolents. I l’esport ha de formar part de la nostra vida, però amb una finalitat lúdica”.

 

En aquest sentit, des de l’hospital manifesten que la detecció precoç del TCA també és molt important per garantir una evolució més positiva del pacient i destaquen la complicitat amb els professionals de l’atenció primària, dels centres escolars i de les famílies per detectar o informar dels possibles casos de risc per poder fer una avaluació i una actuació ràpida del trastorn de conducta alimentària.

 

Hospital de Dia del Parc Taulí per TCA

 

L’any passat va entrar en funcionament al Centre de Salut Mental Infantojuvenil del Parc Taulí el nou servei d’Hospital de Dia per a adolescents i joves amb Trastorns de Conducta Alimentària.

Aquest nou dispositiu, asseguren des del centre hospitalari, ha millorat la qualitat assistencial dels pacients amb TCA “perquè han rebut una intervenció molt més específica, amb professionals de diferents perfils especialitzats en trastorns de conducta alimentària”, com psiquiatres, psicòlegs, infermeria especialitzada en salut mental, tècnic auxiliar d’infermeria, docència, terapeutes ocupacionals i treball social.