Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • El Parc Taulí i Eodyne Systems creen un dispositiu de realitat virtual per redui...
El Parc Taulí i Eodyne Systems creen un dispositiu de realitat virtual per reduir el temps de recuperació de pacients a les UCI Un moment de la demostració realitzada a l'hospital de Sabadell (Foto Parc Taulí)

El Parc Taulí i Eodyne Systems creen un dispositiu de realitat virtual per reduir el temps de recuperació de pacients a les UCI

18 de gener de 2023 a les 13:29

L'Institut d'Innovació i Investigació del Parc Taulí (I3PT) i l'empresa Eodyne Systems han col·laborat en el desenvolupament d'una tecnologia basada en la realitat virtual i la intel·ligència artificial que accelera la recuperació de les capacitats cognitives dels pacients de les UCI.

Aquesta tecnologia permet als pacients de les UCI dur a terme exercicis personalitzats amb els braços en un context de gamificació. L’objectiu d’aquest projecte tecnològic és reduir les seqüeles cognitives que els usuaris poden desenvolupar arran de la seva estada a la unitat, la qual cosa pot contribuir a reduir el temps de recuperació.

Eodyne ha estat beneficiària d’un ajut de 70.000 euros en el marc del programa Nuclis d’R+D empresarial d’ACCIÓ, l’agència per la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball. Aquest ajut ha permès a l’empresa fer el primer pas per desenvolupar i testejar la seva tecnologia en 20 pacients crítics de l’Hospital Universitari Parc Taulí de Sabadell.

El secretari d’Empresa i Competitivitat de la Generalitat de Catalunya i conseller delegat d’ACCIÓ, Albert Castellanos assegura que aquest projecte és un exemple de la "importància de tenir vies per transferir el coneixement que generen les nostres universitats i centres de recerca a aplicacions per al teixit productiu i, en aquest cas, a la pràctica clínica". Castellanos indica que la salut digital és un nou sector de negoci que es preveu que creixi a Catalunya a un ritme d'un 16% anual.

L’aplicatiu

Eodyne ha desenvolupat el software de realitat virtual anomenat RGS-UCI que conjuntament amb l’ús de la intel·ligència artificial permet oferir aquest procés de neurorehabilitació combinant l’exercici cognitiu amb la funció motora. Una càmera amb visió per computació detecta els moviments dels braços del pacient i mitjançant una pantalla proposa exercicis personalitzats que treballen aspectes com la mobilitat, la memòria, l’atenció o la velocitat de processament.

El pacient ha d’anar resolent problemes gamificats en l’entorn de realitat virtual, que simula espais naturals com l’espai, el camp o la platja. Es tracta d’exercicis personalitzats i adaptats a cada pacient en funció de la seva mobilitat desenvolupats en col·laboració amb els professionals de l’Hospital Universitari Parc Taulí i l’I3PT.

En aquest sentit, el CEO d’Eodyne Systems, Santiago Brandi, ha assegurat que “està demostrat que treballar de manera conjunta l’exercici cognitiu i la funció motora té més impacte en la millora cognitiva que si es treballa de manera aïllada: esperem així reduir els dies d’hospitalització del pacient a la UCI i evitar així possibles seqüeles”.

Brandi ha explicat que “no podem utilitzar ulleres de realitat virtual ni col·locar sensors als pacients a causa del risc de possibles infeccions com la sèpsia, per això recorrem als algoritmes de la visió per computació i la intel·ligència artificial”. El CEO d’Eodyne indica que “la realitat virtual proporciona exercicis lúdics i atractius per fer que els pacients s’ho passin bé en un entorn que moltes vegades és trist i solitari”.

Per la seva banda, la neuropsicòloga i investigadora de l’Hospital Universitari Parc Taulí-I3PT, Sol Fernández, subratlla que els pacients consideren aquesta aplicació “útil i beneficiosa” i remarca que l’execució dels exercicis resulta senzilla, intuïtiva i ben tolerada pels pacients, que valoren les sessions d’estimulació com a molt satisfactòries”. Fernández creu que amb l’ús d’aquesta tecnologia es podria reduir en 1,3 dies les estances a les UCI, cosa molt important per als pacients.

La plataforma també recull informació de l’estat de salut dels pacients que la fan servir, recopilant dades sobre les diferents escales mèdiques utilitzades en fer el seu seguiment durant l’estada a la UCI, com són el nivell de consciència, el dolor o el delirium, entre d’altres.