Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • El Parc Taulí realitza proves oculars al vestíbul de l’hospital per a la detecci...
El Parc Taulí realitza proves oculars al vestíbul de l’hospital per a la detecció precoç del glaucoma Prova de glaucola al Parc Taulí Cedida

El Parc Taulí realitza proves oculars al vestíbul de l’hospital per a la detecció precoç del glaucoma

16 de març de 2023 a les 9:20

Un equip format per una oftalmòloga, una resident d’oftalmologia i dos optometristes del Servei d’Oftalmologia del Parc Taulí van realitzar 168 proves oculars voluntàries en un dia al vestíbul de l’hospital per fer una detecció precoç del glaucoma. 18 persones van ser derivades al Servei d’Oftalmologia, una d’elles diagnosticada amb glaucoma.

Aquesta activitat, que s’emmarca dins de la Setmana Mundial del Glaucoma, va constar d’una prova ràpida: amb un aparell s’ha mesurat la pressió ocular de totes les persones interessades i en dos minuts ja tenien els resultats.

Tant el glaucoma com la hipertensió ocular no provoquen cap símptoma visual, fins que l’estat de la malaltia està molt avançada. L’oftalmòloga Nathalie Gutiérrez recorda que “el glaucoma és una neuropatia òptica irreversible que es pot controlar amb tractament: gotes, làser o cirurgia”, però ha advertit que “si no es tracta i es detecta ràpidament pot causar ceguera irreversible”.

El Parc Taulí realitza entre 80 i 90 visites setmanals a pacients amb glaucoma per fer el seguiment de la malaltia.

El Parc Taulí s’ha adherit així a la Setmana Mundial del Glaucoma per visibilitzar aquesta malaltia silenciosa i conscienciar de la importància de fer revisions oftalmològiques periòdiques per poder fer una detecció precoç i prevenir la malaltia, ja que la visió que es perd per culpa del glaucoma no es pot recuperar.

Glaucoma

El glaucoma forma part d’un grup de malalties que danyen el nervi òptic. Aquest nervi connecta la retina (teixit sensible a la llum situat al fons de l’ull) amb el cervell i esdevé, per tant, fonamental per tenir una bona visió.

Generalment es produeix com a conseqüència de la pressió que l’acumulació de líquid al globus ocular exerceix sobre el nervi òptic (pressió intraocular).

No es pot curar, però es pot evitar que s’agreugi. Si no es detecta a temps i es tracta ràpidament, pot arribar a provocar discapacitat visual i ceguesa. La visió perduda com a conseqüència del glaucoma no es pot recuperar.

Atès que en etapes inicials no acostuma a produir símptomes, convé visitar l’oftalmòleg, com a mínim, un cop l’any.