Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

  • Portada
  • Política
  • El Parlament aprova la retirada de l'amiant d'escoles i instituts
El Parlament aprova la retirada de l'amiant d'escoles i instituts

El Parlament aprova la retirada de l'amiant d'escoles i instituts

20 de març de 2017 a les 12:01

El Parlament de Catalunya ha aprovat la retirada de l'amiant d'escoles i instituts  abans de l'inici de curs 2017-18. La proposta, presentada pel PSC, va sorgir de la comunitat educativa i sindicats del Vallès Occidental després que CCOO denunciés l'existència de plaques de fibrociment a 38 centres de la comarca, entre ells Bellaterra, Serraperera i Carles Buïgas de la nostra ciutat. Junts pel Si comparteix l'objectiu però afirma que el termini de retirada d'aquest material és irrealitzable.

La diputada socialista Esther Niubó recordava que l'amiant és un material prohibit des del 2002 i que cal garantir la salut d'infants i treballadors dels centres docents. Niubó indica que el PSC no vol "generar cap alarma", però considera "prioritari el compromís de retirada" d'aquest material. La diputada plantejava la possibilitat de perllongar el termini per a la retirada del fibrociment un curs més fins al 2018-19.

Des de Junts pel Sí, grup de govern, comparteixen l'objectiu de retirar aquest material, però consideren que és irreal plantejar un termini d'un o dos cursos. El diputat Bernat Solé destaca que el fibrociment "no és perillós sinó està deteriorat o es manipula" i per considera prioritari actuar en els casos que hi hagi algun risc. Solé es mostrava d'acord en fer un inventari de centres, elaborar un calendari de substitució, però considera que la retirada de tot el material a tots els centres suposa una depesa de 100 milions d'euros que no és assolible en un o dos cursos. El diputat creu que s'ha de prioritzar els casos on hi hagi algun risc.

La proposta es va aprovar en els seus tres punts, els dos primers per unanimitat.

Des de Ciutadans, Sonia Sierra manifesta que Catalunya va amb un retard de 20 anys en la retirada d'aquest material en relació a països com França; Jessica Albiach, de Catalunya si que es pot, considera que no es pot esperar a que el fibrociment es deteriori per a retirar-lo; Fernando Sánchez, del PP, lamenta que hi hagi presa per moltes actuacions relacionades amb el procés d'independència però no per canviar l'amiant de les escoles; i Carles Riera, de la CUP, votava a favor de fer l'inventari i el calendari d'actuacions, i s'abstenia en el punt del pla de substitució per considerar que el termini marcat "és molt agosarat i no fàcil d'assolir".

El debat realitzat a la Comissió d'Ensenyament es pot seguir en el video del Canal Parlament

Per la seva banda, des de CCOO recorden que la campanya per aquesta retirada de l'amiant a les escoles i instituts la va iniciar aquest sindicat a la nostra comarca i mostren la seva satisfacció per l'aprovació de la proposta de resolució del PSC. Des de CCOO afirmen que continuaran "exigint la retirada del fibrociment a totes les escoles i instituts de Catalunya amb un pla calendaritzat i dotat pressupostàriament, tal i com tenen ja aprovat altres comunitats autònomes com ara Euskadi, Balears o Andalusia".