Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

  • Portada
  • Política
  • El Parlament de Catalunya es constitueix avui amb David González com únic diputa...
El Parlament de Catalunya es constitueix avui amb David González com únic diputat de Cerdanyola David Gonzalez en una intervenció al Parlament

El Parlament de Catalunya es constitueix avui amb David González com únic diputat de Cerdanyola

10 de juny de 2024 a les 8:54

El socialista David González prendrà possessió del seu càrrec de diputat per segon mandat consecutiu en la constitució del Parlament de Catalunya de la quinzena legislatura que es celebra aquesta tarda. Serà l’únic parlamentari de Cerdanyola a la cambra on avui es desvetllarà la incògnita sobre qui formarà la Mesa i presidirà el Parlament.

Els 135 diputats electes sorgits de les eleccions del 12 de maig (42 seran del PSC, 35 de Junts+, 20 d'ERC, 15 del PP, 11 de Vox, 6 dels Comuns, 4 de la CUP i 2 d'Aliança Catalana) han estat convocats a la sessió constitutiva del parlament de la quinzena legislatura, que es farà avui, dilluns 10 de juny a les 16 hores.

En aquest primer ple, que inaugurarà la legislatura, els diputats elegiran els set càrrecs de la Mesa: la presidència, les dues vicepresidències i les quatre secretaries. Aquesta és la principal incògnita que es desvetllarà aquesta tarda i que tindrà una important lectura política en base a les aliances que suposi i la seva traducció en el procés d’investidura de la presidència de la Generalitat i la formació del nou govern català. 

De fet, una de les principals funcions del president o presidenta de la cambra a l'inici de la nova legislatura és proposar al Ple el candidat a la presidència de la Generalitat després de fer una ronda de consultes amb els líders de les formacions parlamentàries. El termini per proposar un candidat és de deu dies hàbils després de la sessió constitutiva, termini que acabarà el 25 de juny inclòs.

La sessió constitutiva, que té habitualment una durada d'entre dues i tres hores, és presidida inicialment pel diputat de més edat entre els presents, assistit pels dos més joves en qualitat de secretaris. És el que s'anomena Mesa d'edat. En aquesta ocasió, és previst que el president de la mesa d'edat sigui Agustí Colomines (Junts+), de 66 anys, i les secretàries, Júlia Calvet (Vox), de 23, i Mar Besses (ERC), de 25. Tots tres són diputats per primer cop.

David González repeteix com a diputat

En el passat mandat, el cerdanyolenc David González va formar part d’aquesta Mesa d’edat com un dels dos diputats més joves del Parlament. Ara afronta aquest segon mandat a la cambra amb “més coneixement i la possibilitat de formar govern per incidir millor en polítiques públiques i en les inversions que han d’arribar a Cerdanyola” després d’una primera experiència com a diputat en què destaca que va tirar endavant iniciatives parlamentàries com la proposta per reobrir el CAP de Les Fontetes

La legislatura que ara comença serà la quinzena, després que el Parlament acordés el 2021 que la legislatura iniciada el 1932 es considerés la primera. Abans es comptava com a primera legislatura la del Parlament restablert el 1980, però arran d'aquest canvi, aprovat pel Ple el 2 de juny de 2021, la darrera legislatura, que havia començat sent la tretzena, va passar a ser la XIII-XIV, de manera que ara començarà la quinzena.