Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

  • Portada
  • Política
  • El PAS reclama promoció municipal de pisos i la retirada del Centre Direccional
El PAS reclama promoció municipal de pisos i la retirada del Centre Direccional

El PAS reclama promoció municipal de pisos i la retirada del Centre Direccional

28 d'abril de 2003 a les 0:00

La retirada del projecte del Centre Direccional, la constitució d’un organisme municipal de promoció d’habitatge públic a baix preu i l’articulació de nous mecanismes de participació ciutadana en les decisions de l’Ajuntament són algunes de les propostes més destacades del col.lectiu Participació Activa Social (PAS) al seu programa electoral.

Els responsables de la formació presentaven divendres a l’Ateneu les principals propostes programàtiques i la candidatura de la formació assembleària, que encapçalen en els seus primers llocs Carlos Arroyo, Gemma Jaumandreu, Daniel Helbig i Núria López.

El número 5 de la candidatura, Jose Costa, remarca els compromisos de rotació i de renúncia a les retibucions dels integrants de la candidatura del PAS amb l’objectiu de defugir la professionalització que denuncien en la política municipal. Costa afirma que hi ha una "eternització" de molts regidors que provoquen que les decisions importants per a la ciutat es personalitzin i per això els regidors que assoleixi el pas faran rotacions d’un any i es renunciarà als ingressos que es destinaran a allò que decideixi l’assemblea del PAS.

El programa electoral del PAS s’estructura a l’entorn de tres grans eixos: participació ciutadana, drets i llibertats i urbanisme i medi ambient. Daniel Helbig indica que l’Ajuntament ha de ser una institució al servei del ciutadà però que per això cal que es conegui l’opinió de la ciutadania a través de noves articulacions de la seva participació a la política local. El PAS considera que els Consells Municipals, el Ple de l’Ajuntament i encara menys el Projecte de Ciutat no fomenten aquesta participació, sinó que l’obstaculitzen. Per això Helbig remarca que cal que els ciutadans puguin convocar aquests organisme i plantejar propostes, però també cla que els ciutadans "prenguin la responsabilitat d’opinar, participar i decidir". El PAS planteja també la creació d’assemblees de barri per fomentar aquesta participació ciutadana.

Sobre els drets i llibertats, el col.lectiu planteja un seguit de propostes a l’entorn de temes com la sanitat, l’ensenyament, l’habitatge o la immigració. Ismael Ávila, número 6 a la llista, insisteix en la defensa de la sanitat pública i la necessitat d’evitar la privatització dels centres d’atenció primària, en la defensa dels drets de les persones immigrades, en la creació de places de llars d’infants totalment públiques i en la constitució d’un organisme municipal de promoció de l’habitatge a baix preu.

En aquest sentit, Àngel Gastón, número 9 a la llista del PAS, destaca que l’Ajuntament ha de promoure directament habitatges al temps que ha de articular mesures de pressió per posar al mercat els pisos que estan desocupats a la ciutat. Gaston, en relació als temes d’urbanisme i medi ambient, indica que les administracions impulsen un creixement desaforat a Cerdanyola producte d’una especulació ferotge en la que el projecte del Centre Direccional és l’exemple més clar. El PAS planteja la retirada d’aquest projecte i no una moratòria que considera un pacte per reduir l’edificabilitat però no per evitar-la.

Segons Gastón, ningú té dret a utilitzar la mobilització contra el centre direccional per pressionar, pactar i modificar parcialment el projecte del centre direcional i destaca que el PAS aposta pel projecte Cerdanyola, Ciutat de la Universitat, que ha elaborat la Coordinadora Via Verda. Gaston afirma que el PAS es sent enganyat perquè el treball de la Xarxa Cerdanyola 21 s’utilitzi per aquest pacte sobre el Centre Direccional.

Gemma Jaumandreu, una altra de les integrants de la candidatura, remarca el caràcter assembleari de les decisions del PAS i, per tant, també d’una llista electoral en la que els seus integrants són portaveus d’un col.lectiu davant del qual han de respondre.