El PDeCAT demana la màxima mobilització aquest diumenge
27 de setembre de 2017 a les 13:03Amb la interpretació del Cant dels Segadors i crits de "votarem" acabava l'acte central de campanya pel referèndum del PDeCAT del Vallès Occidental que es va fer ahir a la plaça de Jaume Grau i Altayó.
Audios
27-09-2017 Marta Pascal
27-09-2017 Josep Rull
27-09-2017 Àngels Ponsa
27-09-2017 Encarna Linares
Després d'un inici musical a càrrec del cantautor local Ramon Sauló, la regidora de Cerdanyola, Encarna Linares va presentar l'acte del PDeCAT de la comarca i es van succeir els discursos que van tenir com a punt coincident la demanda dels ponents d'acudir a les urnes aquest diumenge perquè això, asseguraven, "ara no va només d'independència, va de democràcia".
La coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, recordava que l'acte d'ahir era "il·legal a ulls de la Fiscalia" però que era "una demostració serena i calmada" del que volen fer l'1-O ja que "votar és el significat més clar del que vol dir democràcia i ho volem fer bé".
Pascal assegura que "és important estar ferms i convençuts de que decidir sobre el nostre futur no és cap delicte" i afegeix que Espanya no té projecte per a Catalunya ja que "estan absolutament perduts". Per aquest motiu, indica que per millorar de forma exponencial el nostre futur i la nostra prosperitat s'ha d'anar a votar.
El referèndum es pot fer si hi ha voluntat política
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, recalca que "tenim el dret de construir el nostre estat, pacíficament" i afegeix que "hem volgut votar com ho fan les nacions civilitzades, amb un pacte amb l'estat espanyol", com ho van fer els britànics i els escocesos, els canadencs i els quebequesos, però això va ser així perquè "els forts pacten i els dèbils imposen", en referència a l'estat espanyol que, assegura, "més enllà de la por i les amenaces, no té res interessant per oferir a Catalunya".
Rull explica que es treballa a l'entorn d'un principi fonamental, el principi democràtic, emparat pel dret internacional i això "els molesta profundament". El conseller manifesta que s'ha mirat de pactar de totes les maneres possibles un referèndum acordat amb l'estat, però sempre s'han trobat amb un "no es pot".
Però, segons afirma, "sí que es pot si hi ha voluntat política i és possible posar les urnes". Recorda que s'ha mirat de fer "anant a Madrid, fent una Llei de consultes al Parlament, fent la Llei del Referèndum, fent el Pacte Nacional pel referèndum", però sempre s'han trobat amb sistemàtiques negatives, davant les quals només queden dues opcions: la resignació o fer un referèndum acordat amb la llei emanada del Parlament legítim i democràtic, com és el Parlament de Catalunya. I afegeix que "el dret internacional mai prohibeix l'exercici de l'autodeterminació i, a més, si s'acredita que s'han utilitzat totes les vies possibles dins del dret intern i sistemàticament les han tancat, s'està legitimat per posar les urnes.
Estar ferms i no caure en provocacions
La diputada al Parlament, Àngels Ponsa, explica que durant aquestes darreres setmanes la ciutadania ha hagut aprendre un vocabulari nou, amb paraules que no van lligades "a cap cosa bona", com detenció, prohibició, incautació, fiscalia, etc.
En canvi, indica que la resposta a tot això "ha estat fantàstica", perquè la gent ha seguit amb les seves reivindicacions de forma pacífica, alegre amb creativitat i, segons assegura, "això està sent la nostra victòria, és una actitud de la que ens podem sentir orgullosos i ens caracteritza com a poble". La gent "ha demostrat que volia sortir a defensar els seus drets, perquè ens surt així".
Ponsa creu que hi han motius col·lectius i motius personals per voler ser un país independent i que en els dies que queden per a l'1-O, "hem d'estar ferms i no caure en provocacions, sinó continuar amb les rialles".
Les diferències serveixen per construir
La regidora del PDeCAT de l'Ajuntament de Cerdanyola, Encarna Linares, es felicita per la forma en la que estan reivindicant la democràcia, la llibertat i la defensa dels drets civils i socials amb una "força sense armes" i en un procés que sorgeix "des d'abaix". Segons explica, l'estat espanyol no sap resoldre els conflictes polítics sense utilitzar una força "desmesurada, vulnerant drets civils d'institucions i particulars, detenint càrrecs públics catalans, prohibint actes, enviant la Guardia Civil, etc".
Linares pensa que el paper que ha de jugar la ciutadania en aquest conflicte és el de "dialogar, exposar amb calma els nostres arguments i escoltar els dels altres, que s'expressi a les urnes la voluntat de tothom, perquè aquesta és la força de la democràcia". Segons ressalta, "si no reivindiquem els nostres drets, ens els prendran".
La regidora comenta que "no hem de tenir por d'escoltar-los i de dialogar perquè ells no són l'enemic, són les persones que viuen un dia a dia com el nostre i els hem de fer saber que defensant la nostra lluita per la independència no els exclou del que hagi de venir perquè també les diferències serveixen per construir".
L’acte va comptar també amb la presència de la cap comarcal de PDeCAT, Núria Colomé, el president de la Vegueria de Barcelona, Xavier Badia i la diputada al Congrés, Lourdes Ciuró.