El periodista Jordi Évole, premi Ítaca 2017
20 de novembre de 2017 a les 14:18El periodista Jordi Évole ha rebut el premi Ítaca 2017 de la Universitat Autònoma de Barcelona per la seva carrera i per fer "un periodisme compromès en temps de crisi", segons l'acta del jurat del guardó.
Audios
20-11-2017 Jordi Évole
Jordi Évole rebia el Premi Ítaca 2017 divendres passat durant la Jornada de Comunicació, Viatges i Aventura que organitzen el Gabinet de Comunicació i Educació i el Departament de Periodisme i de Ciències de la Comunicació de la UAB.
Évole, alumni de la UAB -llicenciat en Comunicació Audiovisual, recollia el premi que en edicions anteriors havia reconegut a figures com Miguel de la Quadra Salcedo, el primer guardonat l'any 2007, o el fotògraf Sebastião Salgado, premiat al 2014. En aquesta edició, l'acta del jurat ha volgut posar de relleu "un periodisme de sorpresa i d'interrogació, capaç de reflectir les inquietuds de la gent amb curiositat i senzillesa; sense èpiques populistes però sense cap complicitat amb el poder".
Un emocionat Jordi Évole recollia el guardó en la que fa uns anys enrere va ser la seva facultat i la seva universitat. El jurat també destacava la tasca del periodisme per "restaurar la igualtat, fomentar la concòrdia i l'enteniment i fer-ho des d'un punt de vista crític i obert al canvi". Jordi Évole afirmava, durant l'acte de lliurament del guardó, que s'ha de començar a trencar amb les agendes mediàtiques i informatives que ens venen imposades, sobretot, per part del poder polític.
Parlar amb llibertat
Els periodistes, segons Évole, han de lluitar per parlar del que alguns no volen que es parli i, en aquest sentit, explicava que aquest va ser el motiu pel qual el seu programa, Salvados, no va començar temporada parlant de Catalunya, del procés o de la corrupció a Espanya, entre d'altres temes d'actualitat. Aquest és el motiu pel qual va decidir fer un reportatge a Mosul i Raqqa acompanyat pel periodista Mikel Ayestaran que cobreix des de fa anys la informació a Orient Mitjà i el qual li va mostrar la seva preocupació per col·locar notícies darrerament en els informatius espanyols.
Ara mateix, afegia Jordi Évole, el procés de Catalunya s'ha convertit en un culebrot comercial que ocupa minuts i minuts televisius. Segons el periodista, el tema de Catalunya reuneix tots els ingredients adients per ser un culebrot: té trama, argument, personatges, etc...
El repte del periodista és, precisament, sortir-se d'aquest carril i oferir altres tipus de continguts. El periodista ha de fer de la seva taula la seva pròpia trinxera, el seu camp de batalla i, molt sovint, el seu principal enemic és el seu propi editor. Jordi Évole reconeix que parlar amb llibertat és difícil i lluitar per aquesta llibertat genera tensions però al final la lluita val la pena.
La Jornada de Comunicació, Viatges i Aventura es va desenvolupar divendres durant tota la jornada a l'aula magna de la Facultat de Ciències de la Comunicació i va tenir com a eix temàtic el problema dels refugiats. Entre els conferenciants destacaven Ramón Lobo, escriptor i periodista; Xavier Aldekoa, corresponsal a África de La Vanguardia; i Agus Morales, director de la revista 5W.