El Ple aposta pel desamiantatge i una moció per evitar el crematori que PSC i PP consideren il·legal
30 de juny de 2017 a les 13:25El desamiantatge d'edificis de Cerdanyola i el compromís per evitar la construcció del crematori van ser temes destacats del debat plenari de juny en un ampli capítol de mocions.
La moció de desamiantatge impulsada pel PDeCAT la va presentar finalment la Junta de Portaveus i per això no va tenir debat ja que d'entrada compta amb suport unànime. La regidora Encara Linares, però, intervencia breument per considerar la moció "el principi del final de l'amiant" a la ciutat.
L'acord vol fer de Cerdanyola una ciutat que sigui exemple de fer un tractament adequat del fibrociment tenint en compte que " ha estat i continua sent la més afectada pels problemes derivats de l’amiant". La moció acorda fer un cens dels edificis "que contenen encara elements de fibrociment"; establir un protocol d’actuació per al seu desamiantatge; demanar les ajudes econòmiques a les administracions corresponents i facilitar la substitució del fibrociment amb bonificacions sobre impostos locals com l’ICIO i l’IBI.
Moció sobre el crematori amb polèmica
La moció sobre el crematori va ser molt més polèmica i va tirar endavant amb el vot en contra de PSC i PP que la consideren il·legal. El regidor d'Activitats, Ivan González, presentava els acords d'un text que manifesta el compromís municipal d'evitar la construcció del crematori, resoldre la concessió actual dels serveis funeraris amb l'empresa Truyols, fer una nova licitació del servei sense crematori ni cap altre element que pertorbi la qualitat de vida del veïnat, instar el govern a encarregar estudis per detectar possibles deficiències en l'expedient en l'àmbit urbanístic, ambiental o de protecció de la salut pública i postergar llicències per construir-lo fins tenir els estudis esmentats.
El portaveu socialista Víctor Francos demanava un aclariment a la secretària municipal, Aurora Corral, per considerar que postergar llicències que es sap que s'han d'atorgar és una il·legalitat i advertia al plenari que es podia instar als tècnics municipals a prevaricar.
La secretària, no obstant, no va posar problemes legals ja que considera que postergar la llicència per tenir estudis sobre qüestions ambientals és un element de seguretat jurídica:
Una posició similar a la del PSC manté el PP. Rosendo Calet considera que encarregar estudis per detectar deficiències en l'expedient suposa posar en dubte el treball dels tècnics de l'Ajuntament quan el problema amb el crematori és jurídic ja que, "abans o després, l'empresa pot instar a l'execució de la llicència, ja atorgada per silenci administratiu". Calet assegura que si no es vol el crematori, l'única sortida és parlar amb el concessionari i resoldre el contracte.
En aquest sentit, el portaveu socialista, Víctor Francos, manifesta que la resolució del contractesuposa indemnitzar la Funerària Truyols amb 1'5 milions d'euros i remarca que el govern pot fer-ho sense cap acord amb altres grups, però "hauria d'assumir les conseqüències i no vol fer-ho en solitari". Francos qualifica de "bona fe indescriptible" l'actitud de l'empresa per no haver denunciat ja la situació als tribunals i creu que això és així perquè la funerària espera cobrar la indemnització i després també aconseguir el nou contracte del servei.
La paraula postergar finalment es va canviar per una nova redacció que indiqui que la llicència ha d'esperar a tenir els estudis ambientals demanats.
Si eren partidaris de la moció C's i el seu portaveu, Pau Ortolà, defensa que el text no va en contra de l'empresa i busca augmentar la seguretat jurídica.
Des del PDeCAT, Josep Grau, que creu que la Funerària Truyols pot anar a la justícia davant el silenci administratiu, manifesta que no ha d'haver cap problema per allargar aquesta situació amb l'objectiu de tenir estudis ambientals que són necessaris. Grau indica que el PSC va blindar el projecte en el passat mandat i els socialistes recorden que va comptar amb el suport de 21 dels 25 regidors del Consistori.
Per la seva banda, la portaveu d'ERC, Helena Solà, recordava que el seu grup ha presentat fins i tot recursos judicials per evitar la construcció del crematori i manifestava que alguns grups "diuen estar en contra" de la instal·lació però després han votat en contra de les possibles solucions plantejades al llarg del temps.
En relació a aquesta qüestió, en el temps d'audiència ciutadana, Arnau Bria, portaveu de la Plataforma contra el crematori, ja ho havia alertat destacant la intenció de l'ajudicatari d'anar als Tribunals si el 31 de juliol no disposa de la llicència ambiental corresponent. Bria, que demanava suport a la moció, insistia en els problemes de toxicitat del crematori assegurant que els controls de les emissions es fan un cop cada dos anys i en una data prefixada i que, tot i així, si el resultat és d'incompliment de la norma no hi ha obligació d'aturar l'activitat.
Altres mocions
Altres mocions arribaven al ple vehiculant propostes ciutadanes com la plantejada per la Plataforma en defensa de la Sanitat Pública que plantejava el suport al manifest Enfortim l'atenció primària que reclama un augment del pressupost destinat a l'atenció primària subratllant que s'ha de situar "com a mínim en un 20% per progressar fins al desitjable 25%; fer de l'atenció primària l'eix del sistema sanitari públic donant-li el lideratge de qualsevol projecte de guia, consens, protocols i codis d'actuació en situacions específiques; reclama la recuperació del personal dels Equips d'Atenció Primària (EAPs) "perduts des del 2011 fins a arribar a la dotació estable suficient per cobrir el 100% de les seves necessitats habituals"; entre d'altres elements. ComrpomisxC i ICV/EUiA vehiculaven la proposta que va ser aprovada per unanimitat i que ha tingut avui un nou episodi amb la realització d'una concentració de protesta de professionals i usuaris davant el CAP Serraperera.
També per unanimitat s'aprovava la moció presentada per la Junta de Portaveus que reclama la retirada dels símbols franquistes d'edificis no públics, per exemple les plaques d'habitatges de protecció oficial amb el jou i les fletxes de la dictadura.
La millora de les línies de bus urbà amb l'adaptació dels recorreguts per tal que aquestes passin pels diferents Centres d’Assistència Primària (CAP) de la ciutat també s'aprovava en una moció presentada per PDECAT, PSC i PP.
Ciutadans presentava dues mocions, una aprovada i l'altra rebutjada. L'aprovada demana reforçar el control setmanal del servei de recollida de residus municipals i neteja de contenidors i jardins i la rebutjada instava a la Generalitat a impulsar l’ensenyament trilingüe a les escoles de Catalunya amb un text que la majoria del plenari considerava un atac al sistema d'immersió lingüística.