Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

  • Portada
  • Política
  • El Ple aprova el Codi de conducta i la Declaració contra el frau amb crítiques a...
El Ple aprova el Codi de conducta i la Declaració contra el frau amb crítiques a la falta de participació

El Ple aprova el Codi de conducta i la Declaració contra el frau amb crítiques a la falta de participació

28 d'octubre de 2022 a les 1:40

El ja etern debat sobre els reconeixements d’obligacions i les modificacions de pressupost s’han combinat en l’últim Ple de l’Ajuntament de Cerdanyola amb l’aprovació del Codi de Conducta d’alts càrrecs i la declaració institucional contra el frau i la corrupció amb crítiques de l’oposició per considerar que no hi hagut oportunitat de participar en aquests documents.

El ja etern debat sobre els reconeixements d’obligacions i les modificacions de pressupost s’han combinat en l’últim Ple de l’Ajuntament de Cerdanyola amb l’aprovació del Codi de Conducta d’alts càrrecs i la declaració institucional contra el frau i la corrupció amb crítiques de l’oposició per considerar que no hi hagut oportunitat de participar en aquests documents.

Contra el frau i la corrupció

Per unanimitat s’aprovava la Declaració Institucional contra el frau, la corrupció i els conflictes d’interessos a l’Ajuntament de Cerdanyola, al temps que es planteja el compromís de mantenir els estàndards més elevats de qualitat jurídica, ètica i moral i l’adopció dels principis d’integritat, imparcialitat i honestedat en tota l’actuació municipal.

El portaveu del govern, David González, destacava que tant aquesta declaració institucional com el Codi de conducta d’alts càrrecs que es plantejava seguidament al debat plenari tenen la “mateixa motivació: tolerància zero de la institució contra el frau i la corrupció” de forma unànime i apuntava l’existència d’un compromís que reclama la Unió Europea per rebre els fons de Next Generation.

Diversos grups de l’oposició, com Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Ciutadans (Cs), Guanyem i En Comú Podem (ECP) van plantejar la seva decepció perquè aquest document no hagués comptat amb una major participació dels altres grups. A més també criticaven que un tema tan important com el compromís en la lluita contra la corrupció arribi al Ple com un tràmit per poder accedir als fons europeus. Així, Ivan González, de Guanyem, explicava que “després de l’aprovació, l’Ajuntament no estarà més preparat en la lluita contra el frau ni haurà assumit un compromís més gran”, mentre Gorka Samaniego, regidor de Cs, considerava que si el govern cregués de debò en aquest compromís “hauria vingut abans a l’aprovació del Ple i no condicionat pels fons europeus”. El regidor taronja insistia: “es fa perquè toca fer-ho, no per compromís del govern”.

Des d’ERC. Íñigo Enterria afegia crítiques especialment al Codi de conducta dels alts càrrecs de l’Ajuntament, un punt en què era l’únic grup a votar abstenció. Enterria critica que aquest Codi de conducta afecti únicament a regidors i no als directius tècnics de l’Ajuntament que considera tenen més possibilitats de caure en una mala practica. A més, Enterria planteja que l’adopció d’aquest Codi de conducta li fa preguntar-se si, com a regidor, pot acceptar obsequis com el del llibre commemoratiu de les 30 primeres edicions del Festival de Blues. El regidor d’Esquerra creu que aquests dubtes s’haurien d’haver resolt amb una major participació en altres escenaris de diàleg.

Aquesta intervenció va provocar que l’alcalde de Cerdanyola volgués aclarir de forma contundent que l’actuació del govern en tot moment és clara i sense ombra de dubta i des de Guanyem el seu portaveu, Ivan González, va destacar que, “afortunadament, a Cerdanyola no s’utilitza la corrupció com arma llancívola, cosa que si passa en altres municipis”. González subratlla que “ningú posa en dubte la legalitat” de cap actuació, però si que es reclama una participació major amb què s’haurien resolt dubtes.

Reconeixements d'obligacions (REOs)

Si aquesta era la principal novetat del debat plenari, els regidors van discutir temes que ja són constants de cada sessió plenària. El pagament de quantitats en concepte de reconeixement d’obligacions a proveïdors per treballs realitzats que no tenen un contracte regularitzat arriba a cada Ple amb el regidor de Finances Javier Sánchez destacant que cada cop n’hi ha menys i que el pla per regularitzar totes les contractacions esta avançant de forma correcta. Des de l’oposició, es reconeix aquesta reducció, però es considera encara insuficient.

Modificacions al pressupost

Un altre tema habitual són les modificacions de crèdit que, en aquesta ocasió sumaven cinc canvis al pressupost per un import global de 853.195 euros per costejar partides tant diverses com els convenis amb la Parròquia de Sant Martí o el Club Bàsquet Femení, els projectes de camins escolars, de canvi d’ús de l’edifici de ca n’Altimira per esdevenir un Living Lab- o la substitució del muntacàrregues del mercat de Fontetes que enllaça les càmeres frigorífiques amb les parades. Altres destins d’aquestes modificacions són la millora de climatització del PEM Guiera, la promoció de ciutat en Nadal o l’augment de la partida d’escoles-bressol per afrontar la gratuïtat del P2.

´Tots els grups es van mostrar d’acord amb  el govern en aquests destins de les modificacions de crèdit, però es va criticar que algunes de les partides d’origen de la que sortien aquestes quantitats fossin de projectes igualment importants, com el de la nova Comissaria de la Policia Local o el Pla d’Adeqüació dels polígons industrials.

El regidor de Finances explicava que alguns d’aquests projectes no es podran acabar d’executar -en el cas de la comissaria perquè s’han fet troballes arqueològiques a la zona que retardaran el projecte o el del Pla de polígons perquè s’està fent l’estudi que concretarà les actuacions a realitzar però que ni s’executarà en el que queda d’any. Javier Sánchez insisteix que s’han de passar diners d’una partida amb restes de projectes ja executats o de projectes que no es podran executar en aquest 2022 a altres partides que si es faran. El regidor explica que “el no podem fer és deixar aquests diners al calaix”.

Contracte dels semàfors

Uns discussió similar tenia la de la pròrroga forçosa del contracte de gestió del servei públic de semàfors. La regidora de Mobilitat, Glòria Urbano, admetia que la pròrroga no li agradava però defensava que els semàfors són essencials per a la seguretat a la ciutat. L’oposició admetia que aquestes instal·lacions són necessàries, però des d’ECP Cecilia Collado i  des de Junts Joan Sánchez criticaven que no s’hagi previst la revisió d’un contracte en vigor des de 2009, mentre Montse Nieto, d’ERC, subratllava l’existència d’informes negatius tant d’Intervenció com de Secretaria. El portaveu de Guanyem, Ivan González, considera que “aquest punt està viciat de nul·litat” i per tant es podria portar com un reconeixement d’obligacions més i no com una pròrroga de contracte.

ERC i Guanyem van votar en contra, mentre Cs, ECP i PP s’abstenien.

Modificació RLT

Pel que fa a la modificació de Relació de Llocs de Treball, es debatien dos canvis en Educació. La regidora de Recursos Humans, Pepi Rivera, explicava que es tractava d’incloure noves titulacions requerides per accedir a aquests llocs i que el punt arribava amb consens amb els sindicats en un tema que ajuda a tirar endavant el procés d’estabilització del personal interí de l’Ajuntament. El punt es va aprovar per unanimitat.