Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

  • Portada
  • Política
  • El Ple aprova, en sessió extraordinària, dos canvis al pressupost per a operacio...
El Ple aprova, en sessió extraordinària, dos canvis al pressupost per a operacions diverses

El Ple aprova, en sessió extraordinària, dos canvis al pressupost per a operacions diverses

27 de novembre de 2023 a les 9:12

El Ple de l’Ajuntament ha aprovat, en sessió extraordinària, dues modificacions del pressupost municipal que afecten diversos serveis. L’oposició majoritàriament es va abstenir en aquestes votacions, però amb crítiques al govern per falta de planificació per les reiterades modificacions de crèdit durant l’any, mentre el govern remarca la necessitat d’adaptar les partides als canvis que es produeixen al llarg de l’any.

El govern ressalta que l’aprovació de les modificacions no podia esperar a la seva aprovació en la sessió ordinària del Ple d’aquesta setmana, dijous 30, per poder tenir temps per executar-les abans de finalitzar l’any i que els serveis disposin d’aquests diners.

Els canvis

La primera de les modificacions, amb l’abstenció conjunta de l’oposició, es fa per afrontar una manca de crèdit pressupostari per un import de 586.578 euros per atendre el pagament de les quotes d’interessos dels préstecs, el pagament de les quotes d’amortització de capital i els pagaments al servei de recaptació ORGT de la Diputació de Barcelona. El Consistori va aprovar finançar aquesta manca de crèdit amb els ingressos dels rendiments dels comptes de dipòsits a la vista i venciments de diferents imposicions a termini (283.851 euros) i amb les baixes per anul·lació de crèdit de serveis gestors  (302.727euros).

Aquest canvi de partides al pressupost també es fa per atendre diferents serveis municipals: Així es destinen 68.480 euros per pagar factures del Programa d’educació en el Lleure Infantil; 2.000 euros es destinen a la contribució per a la Marató de TV3 dedicada a la salut sexual i reproductiva; 23.000 euros serviran per al finançament del projecte “Una experiència de treball comunitari contra l’exclusió social” que durà a terme La Gresca; 5.403 euros ampliaran els convenis amb les associacions de famílies de les escoles Carles Buïgas i Sant Martí; i 5.000 euros es destinen a la campanya d'emergència en suport a la població afectada pel terratrèmol del Marroc del mes de setembre que impulsa el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament.

La segona modificació del pressupost destinarà 4.285 euros a la tramitació del Conveni Voluntariat Creu Roja i 12.805 euros al pagament de subvencions a entitats per part del servei municipal de Promoció Econòmica. Aquesta modificació comptava amb el vot a favor del PSC, el contrari de Guanyem i ECP i l’abstenció de la resta de l’oposició.

El debat

Aquests dos grups, i el d’ERC, consideren que la modificació de crèdits és una eina pressupostària que es pot utilitzar, però consideren que l’elevat número executat aquest 2023, 70 modificacions, suposa falta de planificació i constata que prorrogar el pressupost al 2023 va ser una errada.

Des del govern, el regidor de Serveis Econòmics, Javier Sánchez, subratlla que els pressupostos són flexibles per poder fer modificacions “que no són errades, sinó una adaptació als canvis” que es produeixen al llarg de l’any. Sánchez manifesta que es tracta de modificacions “quirúrgiques” que es destinen a necessitats detectades pels serveis.

Albert Turon, regidor d’ERC, insisteix que “l’origen d’aquestes modificacions és la pròrroga del pressupost a l’any 2023” i que les baixes en aquestes modificacions “constaten una falta de projecte i improvisació constant” en les partides de les quals es treu el crèdit per destinar a altres projectes .

El regidor d’ECP Pedro Arco, que criticava també que no es posi en marxa el servei municipal d’odontologia que havia acordat el seu grup amb el govern en el passat mandat, reclama un Pla de tresoreria per tal “d’ajustar els desajustaments” detectats i manifesta que hi ha “força disponibilitat líquida” a l’Ajuntament, cosa que “constata una incoherència en la gestió”.  

Retransmissió de la sessió extraordinària del Ple Municipal en què es van aprovar les dues modificacions de crèdit