Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

  • Portada
  • Política
  • El Ple aprova la contractació del Servei d’Atenció domiciliària i l’estructura d...
El Ple aprova la contractació del Servei d’Atenció domiciliària i l’estructura de costos del servei de recollida de residus

El Ple aprova la contractació del Servei d’Atenció domiciliària i l’estructura de costos del servei de recollida de residus

18 de juliol de 2025 a les 8:18

El Ple del mes de juliol ha aprovat l’expedient de contractació del Servei d’Atenció domiciliària (SAD) i l’estructura de costos del servei de recollida de Residus Sòlids Urbans com tràmit previ a la licitació del servei de recollida de residus i neteja viària del municipi. També es va aprovar l’adhesió a la Xarxa d’Entitats Locals de l’Agenda 2030.

El Ple de juliol ha aprovat l’expedient de contractació del Servei d’Atenció domiciliària (SAD), ja que l’actual contracte finalitza la seva vigència l’1 de novembre de 2025, amb el vot favorable de PSC, PP, JxC i VOX i el vot en contra d’ERC, Guanyem i En Comú Podem, que opten per la gestió directa. La regidora d’Acció Social, Sonia Rodríguez, explica que “la licitació busca un servei més eficient i que doni millor cobertura a les persones usuàries, desitjant que el pugui oferir una empresa del Tercer Sector i amb una especial fixació per la millora de les condicions laborals de les treballadores del servei”.

ERC, Guanyem i En Comú Podem (ECP) van votar en contra de la licitació del servei per preferir l’opció de la gestió directa. Des d’ERC lamentaven l’absència de clàusules de millora salarial, des d’ECP deien que la gestió directa suposa d’entrada estalviar-se el 21% de l’IVA, i la portaveu del Grup Municipal de Guanyem, Cristina Gallardo, denunciava que “no assumir la gestió directa fomenta unes condicions laborals precàries, ja que el benefici empresarial s’obté a costa de les treballadores amb un model injust i hipòcrita”. 

El Ple també aprovava,  amb el vot a favor del govern, l’abstenció de PP, JXC i VOX, i el vot en contra d’ ERC, Guanyem i ECP, la convalidació de la consulta a operadors econòmics de l’estructura de costos del servei de recollida de Residus Sòlids Urbans (RSU), pas previ a la licitació del servei de recollida de residus i neteja viària del municipi.

L’oposició es va queixar que el punt es votava sense conèixer quin serà el nou model de recollida, tot i que el regidor d’ERC, Albert Turon, deia que l’estructura de costos i els cinc operadors econòmics consultats deixen intuir clarament que “s’ha optat per un model continuista, amb petits matisos, d’un servei que ja s’ha demostrat car, ineficient en la neteja viària i que no compleix amb el percentatge fixat de recollida selectiva”.

El Ple també va aprovar, amb l’únic vot en contra de VOX,  l’adhesió a la Xarxa d’Entitats Locals de l’Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible, una xarxa de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, que integra més de 700 municipis. La regidora d’Agenda Urbana i Agenda 2030, Conchita Martínez, remarca que “la xarxa reforça l’aliança del món local en la defensa del medi ambient, permet compartir coneixements i experiències i ofereix suport tècnic per a desenvolupar les polítiques locals”.

Tot i el suport a l’adhesió a la Xarxa d’Entitats Locals de l’Agenda 2030, l’oposició es mostrava escèptica sobre la voluntat política del govern per implementar accions efectives i concretes. Així, des de Junts per Cerdanyola es recordava que el Ple va aprovar fa un any l’Agenda Urbana 2030 sense que es coneguin resultats concrets i el regidor de Guanyem, Adrià Guimerà, lamentava que “mentre ens adherim a la xarxa a la ciutat es projecta un barri a sobre d’abocadors tòxics, tenim una ZBE amb moratòria que acabarà després de les eleccions municipals de 2027, s’atorguen bonificacions a grans empreses que són les que més contaminen i es projecten centres de processament de dades amb alts consums d’energia i aigua”.

Des del govern, l’alcalde Carlos Cordón, va respondre que “en cap cas es construirà habitatge a sobre dels abocadors i es tornarà a segellar Can Planas per fer-hi un parc”; i que la moratòria de la ZBE es va fer “per coincidir amb les noves licitacions de la Generalitat per als transport interurbà i que així pugui esdevenir una bona alternativa al transport privat” i que l’Oficina de la ZBE creada a Cerdanyola per tractar les diverses casuístiques que provocava la seva implantació “és un model que s’està implementant a altres municipis”.