Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

  • Portada
  • Política
  • El Ple aprova la pujada de l’IBI amb el vot en contra de tota l’oposició
El Ple aprova la pujada de l’IBI amb el vot en contra de tota l’oposició

El Ple aprova la pujada de l’IBI amb el vot en contra de tota l’oposició

19 d'octubre de 2023 a les 8:15

L’Impost de Béns Immobles (IBI) augmentarà un 11’6% - la quota anual de mitjana passarà de 454 a 507 euros- al 2024 després de l’aprovació inicial de la modificació d’Ordenances Fiscals al Ple de l’Ajuntament celebrat aquest matí en sessió extraordinària. El govern defensa la necessitat d’apujar els impostos per fer front a l’alça de preus de subministraments d’energia i del cost dels contractes amb proveïdors de serveis i mantenir serveis de qualitat i l’oposició considera l’increment injustificable en un context d’inflació per a les famílies.

El regidor de Serveis Econòmics, Javier Sánchez, subratlla que el govern és conscient de l’esforç que es demana a la ciutadania, però recorda que als últims 4 anys Cerdanyola ha estat dels pocs municipis on no s’ha augmentat cap taxa ni cap impost, tot i la inestabilitat dels preus provocada per la inflació amb la pandèmia i la guerra d'Ucraïna. Sánchez destaca que el govern municipal ha de ser responsable perquè cal garantir la qualitat dels serveis públics i seguir transformant la ciutat i considera que la pujada suposa una proposta “justa i acurada” a la realitat.

L’alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, ressalta que aquest és el cinquè inici de curs amb aquest govern i la primera vegada que hi ha un debat sobre una pujada d’impostos, cosa que no passa en els municipis de l’entorn on si que hi ha hagut aquests augments els últims anys. Cordón insisteix que des del govern s’ha “fet l’impossible" durant quatre anys de pandèmia i guerra perquè la ciutadania no pagués les conseqüències però apunta que el govern vol continuar millorant l’espai públic i fent activitats que ajudin a millorar les condicions de la gent. L’alcalde ressalta que durant els últims anys “ha pujat tot”, molt més del que es repercuteix en l’augment dels impostos i assegura que “apujar impostos no li agrada a ningú, però són la base de l’estat del benestar" i recorda que "tots els serveis que es reclamen es paguen amb impostos”.

L'oposició vota en contra de forma unànime

L’oposició al complet ha votat en contra de la proposta d’ordenances fiscals per aquest augment de l’IBI. El portaveu d’ERC, Íñigo Enterria, planteja que si l’Ajuntament necessita ingressar dos milions d’euros  es poden traure aquests diners de les partides d’inversions “que després no s’executen, del “superàvit que l’any passat va ser de 4 milions i enguany es preveu una xifra similar o dels 14’5 milions d’euros de romanents” de tresoreria que, apunta, haurien d’anar a les inversions

Enterria, que diu que l’expedient no inclou “cap informe tècnic que expliqui perquè s’augmenten els impostos”, assegura que Esquerra no confia en que “aquests diners que s’agafen a les famílies i empreses” s’incorporin als serveis a causa de la falta d’organització interna de l’Ajuntament, de la que fa responsable a  la gestió del govern municipal.

Crítiques similars han arribat dels altres grups municipals. Álvaro Hernández, regidor del PP, manifesta que la pujada d’impostos no es tradueix després en l’execució de projectes i denuncia que els serveis públics que rep la ciutadania són "pèssims" per la gestió del govern municipal, al temps que reclama una reducció de la despesa política.

Des de Guanyem, Ivan González critica que el que considera una proposta estrella del govern, la regularització de contractes, acabi tenint “com a resultat final” la pujada d’impostos ja que això suposa “pagar més per rebre els mateixos serveis” i considera que “la llei de contractes no està pensada” perquè pugi el cost, sinó per baixar-lo.

A més, González manifesta que l’augment de l’IBI és difícil de justificar quan “venim de gastar-nos una morterada en la festa major més cara de la història de Cerdanyola”.

Pedro Arco, d’En Comú Podem, creu que falta un estudi més acurat de la modificació d’Ordenances Fiscals davant un augment “no degudament justificat” quan la ciutadania ja participa en l’increment d’ingressos municipals a través de l’augment de les participacions de l’Estat.

Arco defensa que la liquiditat de l’Ajuntament “és sorprenent i no es pot demanar a la ciutadania aquest esforç quan hi ha diner”. El portaveu d’ECP indica que cal pujar impostos per augmentar serveis i millorar les condicions de vida de la ciutadania, però creu que això no es dona a Cerdanyola.

Des de Junts, Joan Sánchez assegura entendre que la pujada de preus dels subministraments i del cost dels contractes municipals amb proveïdors i empreses de serveis suposa una dificultat per a l’Ajuntament però creu que apujar els impostos a la ciutadania en un context d’inflació és un "detall lleig" producte d’una visió esbiaixada de la realitat. Per a Sánchez, aquest augment és una càrrega sobre la ciutadania i l’Ajuntament hauria de "predicar amb l’exemple" en un moment complicat per les famílies que s’està deixant de coses prioritzant les necessitats primeres. El regidor de Junts també crítica l’organització municipal ja que s’aboquen més diners a una maquinària amb problemes i això pot suposar "llençar diners al mar" ja que el que calen són més projectes.

Per la seva banda, el regidor de Vox, Óscar Conde, assegura que es planteja una pujada innecessària quan Cerdanyola ja era un dels municipis amb l’IBI més car -cosa que nega el govern que afirma que és el 13è municipi de la comarca en relació a l’IBI-.  Conde acusa el govern de “presumir de fer accions socials  i això no ho és ja que, a més, els serveis que rep la ciutadania no són de qualitat" com es constata, indica, només passejant per uns barris “on falta manteniment", amb carències en les línies urbanes de transport i sense viatges gratis per la gent gran, i on passejar es fer una cursa d’obstacles als carrers.

...............................................................................................................................................

Ple Municipal extraordinari d'Ordenances Fiscals