Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

  • Portada
  • Política
  • El Ple d’abril aprova l’Agenda Urbana 2030 de Cerdanyola i destinar 5 milions de...
El Ple d’abril aprova l’Agenda Urbana 2030 de Cerdanyola i destinar 5 milions de romanents per a inversions

El Ple d’abril aprova l’Agenda Urbana 2030 de Cerdanyola i destinar 5 milions de romanents per a inversions

25 d'abril de 2024 a les 8:46

El Ple de l’Ajuntament de Cerdanyola ha aprovat aquest mes d’abril l’Agenda Urbana 2030, una eina de planificació estratègica orientada a assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible; una modificació de pressupost per 7.287.415 euros provinents del romanent de tresoreria que es destinaran majoritàriament a inversions; i un canvi al reglament general del cementiri municipal per tal que es puguin atorgar concessions d’ús de les sepultures tipus columbari.

La regidora d’Agenda Urbana, Conchi Martínez, destaca com a grans objectius d'una eina com l'Agenda Urbana 2030, el disseny d’un full de ruta estratègic, integral i transversal que abordi els reptes locals  i millori “el posicionament per al finançament europeu” per seguir “transformant Cerdanyola”.

Martínez destaca que l’Agenda Urbana vol complir set grans reptes d’acord al Pla estratègic de Cerdanyola (PEC) per fer una Cerdanyola inclusiva que abanderi la igualtat d’oportunitats; un ciutat sostenible, una Cerdanyola innovadora; un municipi metropolità i connectat; una Cerdanyola sociocultural i esportiva que posi en valor les entitats; una ciutat amb govern col·laboratiu; i una Cerdanyola del Coneixement, la ciència i la tecnologia.

El punt es va aprovar sense cap vot en contra, amb l’abstenció de PP, Guanyem i Vox i un vot favorable de grups que van plantejar dubtes. És el cas d’ERC. El seu regidor Albert Turon, considera que l’Agenda Urbana és una eina de planificació potser necessària “tot i que no sigui necessàriament útil” perquè per això cal voluntat del govern, destinar recursos i posar la maquinària de l’Ajuntament a treballar. Si això ja fos així, considera Turon, “pràcticament tot el que diu el pla estaria executat” i no és així com creu que constata que al 2009 es va aprovar el Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible que no es va aplicar i ara es planteja la necessitat de fer novament.

Des de Guanyem, Ivan González es mostrava escèptic sobre el compliment d’una Agenda Urbana que creu que pot no passar de ser una declaració d’intencions ja que el document no és vinculant. González indica que “és com una moció” presentada pel govern que no té “cap aplicació directa” i es podria “guardar en el calaix”.

Per la seva banda, Pedro Arco, el regidor d’En Comú Podem, considera que arriba tard quan elements importants com la Zona de Baixes Emissions ja s’han aprovat. Arco, però, votava a favor perquè el document contempla que cal un pla de mobilitat o d’equipaments, malgrat hi hagi punts que estan desfasats.

Des del govern, Conchi Martínez, insistia que l’Agenda Urbana aprovada es fonamenta en el consens polític i tècnic del PEC i que és una aposta de futur amb independència de qui estigui al govern. Martínez remarca que l’Agenda Urbana és “obligadament viva perquè les circumstàncies i normes són canviants”, però insisteix que els objectius i reptes estan clars i compartits.

Una modificació de 7’3 milions amb 5 destinats a inversions

Pel que fa a la modificació del pressupost aprovada és important ja que és un canvi de 7.140.414 euros provinents del romanent de tresoreria, dels quals 2’3 milions es destinaran a despesa corrent en atenció a les peticions dels diversos serveis municipals (Urbanisme, 380.152 euros; Tresoreria, 371.000; Educació, 306.733; Salut Pública, 227.972; Cultura, 200.000; Recursos Humans, 150.000; Seguretat Ciutadana, 104.300; entre d’altres). El regidor de Serveis Econòmics, Javier Sánchez, explicava que els altres 4’9 milions seran per a projectes de inversió que ja estan en marxa i es suplementen, com obres en l’espai públic -asfaltat o voreres, per exemple, (1.200.000 euros)-, intervencions al Museu d’Art de Cerdanyola (950.000) o als accessos a ca n’Oliver (90.000), adquisició de patrimoni (350.000 euros) reformes i adquisició d’habitatge (300.000 euros), instal·lació de plaques fotovoltaiques i pèrgola d’aparcament del PEM Guiera (350 i 650.000 euros, respectivament), actuacions al clavegueram (130.000) o inversions a l’EMD de Bellaterra (150.000 euros), entre d’altres.

El regidor d’ERC Íñigo Enterria explica que el punt plantejava la triple opció de sentit de vot de vot a favor, abstenció o vot en contra perquè es plantegen inversions necessàries, d’altres “que grinyolen” com una quantitat insuficient per a habitatge o la nova comissaria de la Policia Local o que s’inverteixi al mercat de Fontetes però no al de Serraperera i algunes que no corresponen sense recollir de les propostes de l’oposició només le que el govern ja tenia previstes. Finalment Esquerra votava, com la resta de grups de l’oposició, una abstenció. Enterria creu que hi ha inversions que responen a una “mala tècnica pressupostària” perquè es consignen partides mínimes per a projectes i després es suplementen amb romanents de tresoreria.

ECP criticava la falta de participació ciutadana en aquesta decisió del destí de les inversions i recordava que el seu grup va arribar a un acord amb el govern en el passat mandat, però “amb continus incompliments” per part del PSC que “només va fer promeses sense executar-les”. Pedro Arco insisteix que “no ens podem refiar del govern” i encara menys després de la majoria absoluta que ha fet “augmentar la prepotència”.

Per la seva banda, Joan Sánchez, regidor de Junts, creu que els diners d’aquesta modificació “es dediquen a tapar forats i m’arriscaria a dir que a imprevisions del pressupost” ja que actuacions plantejades als comptes municipals “ara s’han de suplementar”. Per a Sánchez, es tracta de “petites actuacions que no fan veure cap projecte nou” al darrere.

El president de l’EMD de Bellaterra, Josep Maria Riba, va mostrar la seva satisfacció per haver assolit una “aportació extra per a inversions que fa molts anys que no havia a Bellaterra” on, destaca, hi ha mancances molt importants en infraestructures i manteniment.

Columbaris al cementiri

El Ple també aprovava la modificació del reglament general del cementiri municipal per afegir una cinquena disposició transitòria per tal que es puguin atorgar concessions d’ús de les sepultures tipus columbari a aquells veïns de Cerdanyola que s’haguessin trobat amb la necessitat d’inhumar les cendres dels seus difunts i no se’ls hagués pogut concedir degut a la manca de disponibilitat d’aquests tipus de sepultures a causa de les obres de reforma.

Ratlles polítiques i respecte

Al finalitzar el Ple, l’alcalde de Cerdanyola va fer referència a la situació política general en un moment en què s’acabava de conèixer la decisió de Pedro Sánchez de considerar la seva possible dimissió. Carlos Cordón considera que al moment polític que es viu s’han sobrepassat “ratlles que fan vergonya”, però agraeix al conjunt del Consistori de Cerdanyola que no actuï de la mateixa manera i mantingui un comportament de respecte en tot moment. Cordón desitjava a tos els representants polítics una bona campanya d’aquestes eleccions al Parlament que s’iniciarà aquesta mitjanit.